Kinderen worden té vaak met de auto naar school gebracht

INGEZONDEN - De meeste basisschoolkinderen wonen niet al te ver van hun school. In de wat grotere steden ligt de school meestal op steenwerpafstand. 

Ook wanneer deze wat verder gelegen is, is dat toch nooit meer dan vijf kilometer. In de meeste gevallen is die afstand dus prima lopend of met de fiets af te leggen. Toch staan de parkeerplekken voor school altijd bomvol. Veel ouders vinden het lastig om de auto in de vroege ochtend te laten staan. Best gek. De meeste kinderen vinden het namelijk geen enkel probleem en zelfs veel gezelliger om lopend of op de fiets naar school te gaan. Volgens Veilig Verkeer Nederland is het van belang dat fietsen en lopen naar school weer genormaliseerd wordt. Dat biedt namelijk veel voordelen. Zowel voor de gezondheid als het verkeer.

Fietsen is makkelijker dan je denkt

Vooral ouders van jonge kinderen vinden de auto vaak makkelijker. Fietsen met meerdere jonge kinderen kan immers best een opgave zijn. Toch is er genoeg te doen om dit voor jezelf te vergemakkelijken. Investeer bijvoorbeeld in eenelektrische mamafiets. Zo kan je gemakkelijk grotere afstanden afleggen en zeker twee jongere kinderen meenemen op de fiets. Met een elektrische fiets ben je in de grote steden bovendien vaak sneller dan met de auto. Je hoeft je niet te manoeuvreren door de ochtendspits én je hebt binnen no-time een parkeerplekje bij school gevonden.

Ligt een elektrische fiets iets boven je budget? Houd dan de aanbiedingen goed in de gaten. Regelmatig komt er een goedeelektrische fiets aanbieding voorbij. Hierdoor kan je met relatief weinig geld een fantastische fiets op de kop tikken. Met de huidige benzineprijzen is dit bovendien een slimme investering. Met wat je bespaart op benzine, haal je de kosten van de fiets er met gemak uit.

Meer ervaring met het verkeer

Eén van de belangrijkste redenen voor Veilig Verkeer Nederland om zelf lopen of fietsen naar school aan te prijzen, is dat dit aan een veiliger verkeer van de toekomst bijdraagt. Kinderen die op de achterbank plaatsnemen, zullen weinig zien van het verkeer zelf. Wanneer ze lopen of zelf fietsen, moeten ze het verkeer beter inschatten, keuzes maken en tegelijkertijd leren van hetgeen wat zij in de praktijk zien gebeuren. Hierdoor kunnen zij eerder zelfstandig aan het verkeer deelnemen en zal dit ook veiliger gebeuren.

Beter voor het milieu

Natuurlijk is het ook nog eens veel beter voor moeder natuur als de auto wat vaker thuis blijft staan. Het is logisch als je incidenteel een uitzondering maakt. Bijvoorbeeld omdat je gelijk door moet naar het werk en er te weinig tijd is om eerst naar huis te gaan. Of wanneer er een enorme wind staat of de regen met bakken uit de lucht komt vallen. In de meeste gevallen kun je echter prima de auto laten staan en je kind lopend of met de fiets naar school brengen. Goed voor de eigen gezondheid, het milieu én de portemonnee.