Kabinet haalt miljarden te veel op met energiebelasting

INGEZONDEN - De consument moet dit jaar diep in de buidel tasten om de energierekening te betalen. Mede door de stijging van de zogeheten Opslag Duurzame Energie (ODE), is de energierekening in 2019 flink gestegen. 

Nu blijkt dat de staat ongeveer een derde van deze opbrengt helemaal niet heeft uitgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Wat is energiebelasting?

De overheid wil dat we zuinig omgaan met energie. Daarom moeten we belasting over iedere kWh aan stroom of m³ aan gas die we verbruiken. Dit noemen we ook wel energiebelasting. Men betaalt deze belasting aan de energieleverancier, die het op zijn beurt weer afdraagt aan de Belastingdienst. Naast deze energiebelasting, betalen we sinds 2013 ook een bedrag voor de Opslag duurzame energie (ODE). Deze heffing is, net zoals de Regulerende Energie Belasting (REB), een belasting over het verbruik van gas en stroom. Met het geld dat de overheid hiermee verdient, willen zij de productie van duurzame energie stimuleren. Dat gebeurt onder andere via de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) Dit is een speciale subsidie die onze overheid beschikbaar stelt aan bedrijven en instellingen die hernieuwbare energie produceren of van plan zijn om dit te gaan doen.

Energierekening, ondanks hoge opbrengst, toch omhoog

In totaal is er de afgelopen 5 jaar 7,7 miljard euro beschikbaar om duurzame energie te stimuleren. Van dit bedrag is 2,5 miljard euro niet gebruikt. Ondanks dit overschot, is de energierekening de afgelopen jaren toch omhoog gegaan. In 2017 betaalde men gemiddeld 60 euro aan ODE, afgelopen jaar was dat al gestegen naar 175 euro. Mede door de stijging van de ODE, valt de energierekening dit jaar gemiddeld 334 euro hoger uit per huishouden. Het vergelijken van energiecontracten en zuinig omgaan met energie wordt dus steeds belangrijker. Ondanks de stijging van de tarieven, wil men natuurlijk niet onnodig veel betalen voor de energierekening. Via een energie vergelijk kunnen consumenten energie vergelijken  en controleren of ze ergens anders goedkoper uit zijn.

Waar heeft de overheid het geld aan uitgegeven?

In 2018 werd, volgens de cijfers van het ministerie van Economische Zaken en Landbouw, met de belasting voor opslag voor duurzame energie ruim 1 miljard euro opgehaald. Van dit bedrag heeft de overheid 486 miljoen euro besteed aan subsidies voor het opwekken van energie met biomassa, aardwarmte en waterkracht. Er is dus 571 miljoen euro niet gebruikt. In 2017 werd met de ODE-belasting ruim 626 miljoen opgehaald. Dat jaar werd er 321 miljoen uitgegeven aan de subsidieregeling. Toen werd er dus al ruim 300 miljoen te veel opgehaald. Datzelfde geldt voor 2016. Toen werd er aan energiebelasting met 421 miljoen euro opgehaald, terwijl er slechts 187 miljoen van dit bedrag werd uitgegeven. De overheid is in 2015 al door de Rekenkamer op de vingers getikt toen bleek dat er veel meer geld werd opgehaald dan dat er werd uitgegeven aan subsidies.


was EL, nu EV

thanks :)
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden