Isolatieglas voor zuinigheid en comfort

INGEZONDEN - Anno 2021 is het een trend om je huis te verduurzamen. De stookkosten worden alleen maar duurder en ook zijn veel mensen bezig met het milieu. 

Het isoleren van je huis is daarbij vaak de belangrijkste upgrade op het gebied van duurzaamheid. Een efficiënte manier om je huis te verduurzamen is dus het laten zetten van isolatieglas. Goed voor het milieu, want je verbruikt minder, maar natuurlijk ook goed voor je portemonnee. En bovendien is het ook nog eens goed voor je gezondheid!

1.  Wat is isolatieglas?

Isolatieglas, is zoals de naam al doet vermoeden glas dat zorgt voor extra isolatie. Een voorbeeld is ‘dubbel glas’. De meeste nieuwe huizen beschikken over ramen met dubbelglas, maar er zijn in Nederland alsnog een groot aantal woningen die (nog) niet over dubbel glas beschikken. Dit is zonde, want enkel glas laat kou door en zorgt dus voor een hogere energierekening. 

Hoe werkt isolatieglas?

Maar hoe werkt dit precies? Wat is het verschil tussen normaal glas en isolatieglas? Enkel glas is een enkele glaslaag. Dit houdt bijna geen warmte binnen en de kou kan eenvoudig je huis binnen komen. Isolatieglas, zoals dubbelglas, bestaat uit meerdere glasbladen. Zo bestaat dubbelglas uit een buitenruit en een binnenruit. Tussen deze glaslagen zit een open ruimte die gevuld is met lucht. En dit zorgt nu juist voor die isolerende werking. Er zijn verschillende soorten isolatieglas. Zo zijn de glasplaten er in verschillende diktes, maar ook de tussenruimte met lucht. De regel luidt: hoe dikker de tussenruimte, hoe betere isolatie. Daarnaast heb je ook driedubbel glas. Dit zijn drie glasbladen, met twee open ruimtes gevuld met lucht. 

Wat zijn de voordelen van isolatieglas?

In de inleiding hebben we al in het kort wat voordelen besproken. Hieronder alle voordelen van isolatieglas op een rijtje:

1. Verlaging van de stookkosten

Het laten plaatsen van isolatieglas is niet goedkoop, dit schrikt mensen dus geregeld af. Toch betaalt dit zich zeker terug na verloop van tijd. Je bespaart namelijk behoorlijk op je stookkosten, wanneer al je ramen van dubbel glas zijn. Je huis verliest minder snel warmte. Bovendien blijft je huis in de zomer ook een stuk koeler. Kosten voor airconditioning en ventilatoren zullen ook verlaagd worden. Zo kun je per jaar honderden euro’s op de stookkosten besparen. 

2. Beter voor het milieu

Daarnaast is het ook een stuk beter voor het milieu. Minder energieverbruiken betekent natuurlijk minder CO2-uitstoot en daar is het anno 2021 veel om te doen.

3. Wooncomfort

Wonen in een huis waar het vaak tocht is niet gezond. Hierdoor vat je eenvoudig een koutje en voor je het weet heb je een griep te pakken. Dubbelglas zorgt voor een warmer huis zonder tocht én zorgt ervoor dat je huis minder vochtig wordt in de winter. Er kan namelijk geen condens ontstaan. 

4. Veiliger

Wat je misschien niet had verwacht: een huis met dubbelglas is veiliger. Inbrekers zullen bij jouw huis wel twee keer nadenken. Even eenvoudig een ruitje intikken gaat een stuk lastiger wanneer je dubbel (of driedubbelglas) hebt.

5. Geluiddempend

Woon jij in de stad of in een drukke straat? Dan kan je soms te maken krijgen met geluidsoverlast. Ook hierbij komt isolatieglas goed van pas. Dit heeft namelijk ook een geluiddempende werking. 

6. Waardeverhoging

Indien je in een koophuis woont én je vervang al je ramen voor isolatieglas, dan zal je woning in waarde stijgen. De kosten zijn dus in principe op deze manier al enigszins ingedekt.

Kortom, behoorlijk wat voordelen, maar zitten er ook nadelen verbonden aan isolatieglas? Het enige nadeel is natuurlijk de aanschafprijs. Deze ligt vrij hoog, maar zoals we eerder al schreven, zul je dit in de loop van de jaren terugverdienen met de besparing op de stookkosten. En bovendien zal je huis een waardestijging ondergaan.

Andere manieren om je huis te isoleren

Met alleen isolatieglas ben je er nog niet natuurlijk. Er zijn nog meer manieren om je huis te isoleren. Welke zijn dit? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

1. Vergeet de gordijnen niet

Wil je echt zoveel mogelijk warmte binnenhouden in de winter, zorg dan voor goede gordijnen. En gebruik ze ook! Doe de gordijnen overdag open als bijvoorbeeld de zon schijnt, zo laat je de warmte van de zonnestralen naar binnen. ‘s Avonds doe je de gordijnen het beste dicht, om de warmte binnen te houden.

2. Pak je waterleidingen in

Warmwaterleidingen kunnen ook veel warmte verliezen. Dit kun je verhelpen door ze in te pakken met behulp van schuimrubberen hoesjes. Zo houd je de leidingen warm, en zul je minder energie verbruiken.

3. Sla de tuin niet over!

Ja, echt waar! Ook de indeling van je voor- en achtertuin hebben invloed op de isolatie van je huis. Zo kun je door bomen te planten bijvoorbeeld (koude) wind tegenhouden en voorkomen dat deze op je woning slaat. Ook kun je door bepaalde stukken open te houden, ervoor zorgen dat de zon naar binnen kan schijnen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden