INGEZONDEN - Wil jij je besparen op je maandlasten dan kan je dat doen door je hypotheek over te sluiten.

Daar komt wel het een en ander bij kijken maar de moeite waard als het je veel geld kan besparen. Misschien komen er wat vragen bij je op, want hoe weet je nou of dit de juiste stap is.

Boete bij oversluiten van je hypotheek

Dat kan je hypotheek oversluiten berekenen, dat gaat op basis van de hoogte van hypotheek, je resterende looptijd en de huidige rente. Want het kan niet altijd voordelig uitpakken.

Je krijgt namelijk een boete voor het oversluiten van je hypotheek om te voorkomen dat banken veel geld mislopen. Er zijn twee uitzonderingen wanneer je je hypotheek oversluiten zonder boete, wanneer je einddatum hebt bereikt van rentevaste periode of na het verkopen van je huis. Over het algemeen heb je dus een boete. Je moet in je hoofd houden dat hoe hoger je hypotheek hoe hoger je vastgezette rente is en dus ook je resterende vastgezette looptijd. Dus een hogere boete. En andersom werkt het natuurlijk net zo.

Waar moet je op letten?

Het is duidelijk dat je dus moet letten op de hoogte van je boete. Als die hoger is dan je besparingen heeft het natuurlijk weinig zin om je hypotheek over te sluiten. Maar de boete is niet de enige waar je voor moet betalen met het oversluiten. Je moet ook rekening houden met notariskosten, dat is verplicht. Maar ook taxatiekosten, die hoef je alleen niet te betalen als je hypotheek minder is dan 60% van de WOZ-waarde van je huis. Daarnaast maak je ook advies en bemiddelingskosten. Er zitten dus best wel wat kosten aan vast maar als je alles goed uitzoekt kan kan je veel geld besparen. Misschien wel honderden tot duizenden euro's.