Horecaondernemers Johan en Ger kopen fietsenwinkel van de buurman.

We schrijven maart 2020. Er is corona en de horeca moest dicht. Zo ook Battlehouse in Heerenveen. Ger Kempers en Johan van der Elst, respectievelijk eigenaar en bedrijfsleider van dit interactieve gamecenter pleegden groot onderhoud en gingen ter onderbreking dagelijks even koffiedrinken bij buurman Hidde Veenstra. Deze zat met zijn fietsenwinkel sinds jaar en dag aan de Gedempte Molenwijk en was vooral fietsenmaker in hart en nieren. Daarmee bedoelen we ook een beetje - maar met alle respect – dat hij niet met zijn tijd was meegegaan. Incidenteel werd er weleens een e-bike verkocht, maar voor de rest hield hij zich vooral bezig met reparaties. “Wij vonden daar wel wat van”, lacht Johan van der Elst. Moe van het gezeur en gezemel zei Veenstra op een moment: “Als jullie dan alles zo goed weten, waarom nemen jullie de boel dan niet over?”

En zo gebeurde het dat de twee mannen van Battlehouse midden in de coronacrisis ook eigenaar werden van een fietsenwinkel. Een fietsenwinkel 2.0 want E-Bike Center Heerenveen is gespecialiseerd in de verkoop van elektrische fietsen en de verhuur ervan.

 

“Als je corona overleeft, dan overleef je alles”

Natuurlijk ging alles overhoop. Veel licht binnen, nieuwe vloeren, een strakke inrichting, een eigentijds logo en vooral veel fietsen en accessoires. Eigenlijk herinnert niets meer aan de winkel van weleer. Van der Elst: “De oud-eigenaar heeft ons enorm geholpen. We hebben zijn klanten over kunnen nemen en hij was in het begin het gezicht van de zaak. En nog steeds maken we gebruik van zijn expertise.” Voor het onderscheid vind je bij E-Bike Center Heerenveen niet de geijkte merken als Batavus, Gazelle en Sparta, maar zie je namen als Muon, Van Dijck, Keola en Brinckers. Stuk voor stuk Nederlands. “Verder nog een paar andere merken omdat we ook bakfietsen aan willen bieden en de onderkant van de markt willen bedienen”, zegt Van der Elst. “En hebben we tweedehands fietsen, al dan niet elektrisch.”

 

Ger Kempers is van nature handig en Johan van der Elst kan lekker praten. Een prima combinatie voor een fietsenwinkel blijkt nu anderhalf jaar later, want met een plus van twintig procent op de begrote omzet gaat het meer dan naar wens. Van der Elst: “We hebben altijd gezegd: ‘Als je corona overleeft, dan overleef je alles’. We hopen dat we nu het vliegwiel hebben gevonden en door kunnen schakelen.”

 

Tweede vestiging

“Fietsen wordt een stuk leuker nu het elektrisch kan. Het is niet voor niets dat 52 procent van de verkochte fietsen in Nederland vorig jaar een elektrische was”, weet Johan van der Elst. Voorlopig hebben de twee het druk zat want ook Battlehouse gaat als een dolle. Kempers: “Nu corona voorbij is, moeten alle feestjes ingehaald worden. Sportclubs, familiedagen, kinderfeestjes, je kunt het zo gek niet bedenken.” Het is duidelijk, de twee maken lange dagen. Van der Elst: “E-Bike Center is een erg goed concept. We zitten te denken aan een extra vestiging. E-Bike Center Heerenveen kan natuurlijk ook E-Bike Center Steenwijk worden. Maar een weekendje vrij of een lange vakantie is ook weleens fijn. Dus we twijfelen nog.”

 

Blok omfietsen

Van der Elst: “Mensen die in Battlehouse komen, zijn altijd vrolijk. Want die hebben vaak iets te vieren. Dus als ik er voor zorg dat ik dat overtref, gaan ze met een erg goed gevoel naar huis. Battlehouse heeft een waardering van 9,8. Dat is een enorm hoog cijfer. Dat wil ik bij E-Bike Center Heerenveen ook. Het eerste wat we moeten doen als ze hier binnen stappen is de mensen overtuigen van onze merken. Natuurlijk door ze de juiste informatie te geven maar het beste werkt dat je tijd neemt voor de klant.

Even zitten aan de grote tafel, op het beeldscherm de verschillende modellen laten zien, bakje koffie. En het elektrisch fietsen te laten ervaren. Letterlijk door ze een fiets mee te geven. Fiets het blok maar om en laat weten wat je ervan vindt. Als dan ook het budget bepaald is, hebben wij de juiste fiets. Zo uit het rek, want ik zeg altijd: ‘De beste raad is voorraad’. Wij hebben geen leveringsproblemen en dat zie je weleens anders,” knipoogt hij, doelend op de eerdergenoemde gevestigde merken.

 

Gemeengoed

E-bikes zijn gemeengoed. Gemiddeld heeft elk gezin er ten minste eentje. E-Bike Center Heerenveen levert met de service-bus fietsen aan inwoners van onder meer Rutten, Emmeloord en Wolvega. Veel mensen zijn al een vervanger toe. In de meeste gevallen omdat de actieradius niet toereikend meer is. Ger Kempers: “We geven een goede inruilprijs. Van die ingeruilde fiets laten we de accu reviseren en bieden hem dan aan voor zo’n 700 euro. Ideaal voor schoolgaande kinderen die vanuit een dorp naar en van Heerenveen moeten fietsen.”

 

Toeristen

Omdat alles nieuw is, lopen Johan en Ger ook tegen onverwachte zaken aan. Johan van der Elst: “Heerenveen staat niet te boek als top toeristendorp, maar het neemt wel toe. Vorig jaar zomer kregen we heel veel aanvragen voor verhuur. Daar moesten we enorm in schakelen. Dan pakten we werkvoorraad en die gingen we verhuren. We hebben nu veel meer elektrische fietsen op voorraad voor de verhuur.”

 

Tekst en foto’s: Richard de Jonge