Heerenveen is binnenkort een nieuwe serviceflat rijker

Foto: Frank Vink

INGEZONDEN - De Heerenveense Stichting Rendant beheert momenteel twee serviceflats in Heerenveen. 

Dit zijn de flats ‘Aldlânstate’ en ‘Heerenhage’. Beide flats zijn gebouwd tussen 1965 en 1975. Het spreekt voor zich dat de serviceflats niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen. Voor beide flats is daarom gekozen voor volledige nieuwbouw, waarbij met de bouw van Heerenhage inmiddels is gestart.

Serviceflats horen in vernieuwde ouderenzorg

De overheid stimuleert het dat ouderen langer thuis blijven wonen. Maar met de leeftijd komen ook de ouderdomsklachten en daarom is zelfstandig thuiswonen lang niet voor alle ouderen een optie. De klassieke bejaardentehuizen bestaan nauwelijks meer in Nederland. Heeft een oudere intensieve zorg nodig, dan is het verpleegtehuis vaak de enige oplossing. Serviceflats vullen de leegte van bejaardenhuizen op. In een serviceflat wonen ouderen volledig zelfstandig, maar kunnen zij wanneer nodig, toch gebruikmaken van aanwezige zorg. Tevens bieden serviceflats tegenwoordig steeds meer faciliteiten, zoals een supermarkt, kapper, wasserette en ook een huisarts en apotheker kan hier gevestigd zijn. Ouderen kunnen zelf kiezen voor een serviceflat en soms kan dit geregeld worden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Hiermee wordt een deel van de afgenomen zorg vergoed. Een zorgverzekering vergelijken voor een serviceflat is niet nodig, dit gaat enkel om vergoeding van persoonlijke medische zorg. Al kan jaarlijks de zorgverzekering vergelijken overigens voor niemand kwaad.

Nieuw te bouwen serviceflats in Heerenveen

De oude serviceflats van Stichting Rendant waren dusdanig verouderd, dat een goede leefsituatie mét zorg voor ouderen praktisch niet meer mogelijk was. Er is over gedacht om de flats te renoveren naar de eisen van deze tijd, maar de kosten bleken te hoog. Nieuwbouw was de goedkoopste oplossing. En zo ging in 2019 de oude serviceflat Heerenhage tegen de vlakte en werd in januari 2020 de eerste steen gelegd van de nieuwe serviceflat. Inmiddels is voor serviceflat Aldlânstate een omgevingsvergunning afgegeven en wordt nog de laatste hand gelegd aan het ontwerp. De bewoners van de oude flats zijn allen op andere locaties ondergebracht en zullen bij oplevering van de nieuwe flats weer terugkeren in een splinternieuwe woning.

Energiezuinig en duurzaam

Voor de bouw van beide serviceflats gaat het om totaal 250 appartementen. Deze appartementen zijn in eerste instantie geschikt voor vitale ouderen zonder een zorgvraag of die lichte zorg nodig hebben. De appartementen worden volledig duurzaam. Beide serviceflats worden niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk. Er wordt gebruikgemaakt van individuele warmtepompen om de appartementen en openbare ruimtes te verwarmen. Om een zo goed mogelijk binnenklimaat te creëren, wordt er veel aandacht geschonken aan het isoleren en luchtdicht bouwen. Ouderen in Heerenveen kunnen vanaf volgend jaar genieten van een fijne woonomgeving, waarin ze volledig zelfstandig zijn.