Gemiddeld bouwbedrijf krijgt het druk in de zomermaanden (en erna)

INGEZONDEN - Nederland trekt massaal de werkhandschoenen aan. Dat is in ieder geval wat we moeten geloven wanneer we naar het nieuws kijken en het Nederlandse Klimaatakkoord ernaast leggen. 

Veel Nederlanders zijn moe van de coronamaatregelen, hebben wat geld opgespaard of willen graag van woning veranderen. Dat betekent verhuizingen, verbouwingen en renovaties. En die verbouwingen en renovaties zijn hard nodig, want we moeten verduurzamen. Gaan we niet duurzamer wonen, dan kunnen we het Klimaatakkoord namelijk wel vergeten. Hoe zit dat nou allemaal precies en waarom krijgt het gemiddeld bouwbedrijf het druk de komende zomermaanden?

Klaar met wachten en uitstellen na té veel maanden

Toen de coronamaatregelen voor het eerst opgesteld werden, werd er gesproken over tijdelijke maatregelen. Even volhouden. Weken, misschien maanden. Dat was de tijd waarin de consument besloot om de verbouwing toch even uit te stellen, want veel mensen over de vloer, dat was precies wat we moesten vermijden. De woningmarkt ging op pauze, winkels sloten hun deuren, Nederland telde af.

Na meer dan een jaar met maatregelen, aanpassingen en ‘nog even volhouden’ is de pauze er wel af. Dat wil niet zeggen dat Nederland massaal samenkomt, maar met wat aanpassingen is het prima mogelijk om een bouwbedrijf in te schakelen. De betere bouwbedrijven weten namelijk precies waar zij op moeten letten. Bouwbedrijf Van Zilver (bouwbedrijfvanzilver.nl) zegt hierover: ‘Wanneer de aanbevelingen van de overheid opgevolgd worden, is het zeer goed mogelijk om beschermd én efficiënt te kunnen werken voor onze klanten.’

Hoe zit het met die verduurzaming eigenlijk?

In het Klimaatakkoord staan tal van maatregelen die ingezet kunnen worden om de CO2-uitstoot in Nederland met 49% terug te dringen in de periode tot 2030. Maar na de verscherping van de lat, is 55% nu de doelstelling. Prima, maar dat betekent wel dat we meer vaart moeten zetten achter het verduurzamen van de woningen in Nederland. Daarbij gaat het niet alleen om de nieuwbouwwoningen, ook de huidige woningen moeten aangepast worden.

Er kan gedacht worden aan extra isoleren, overstappen op een zuinigere cv-pomp, warmtepompen gebruiken, zonnepanelen installeren en woningen van het gas krijgen, door het gasfornuis te vervangen door inductie.

De plannen liggen er al veel langer. Maar tot op de dag van vandaag gaat het om een paar honderd huishoudens die van het gas zijn. En de verduurzaming in de meeste woningen is stil komen te liggen na het opstellen van de coronamaatregelen. De kans is groot dat dit binnenkort weer opgepakt wordt, zeker nu mensen klaar zijn met het wachten. Lagere maandlasten zijn immers een zeer aantrekkelijk idee, zeker na de lange, zware periode die veel mensen achter de rug hebben.

Daarbij, wanneer thuiswerken de nieuwe standaard lijkt te worden, is het aanpassen van de woning helemaal nog geen gek idee. Grote kans dat deze zomer dus veel zagen, hamers en schroefboormachines te horen zijn. Bij de buren, de overburen of gewoon in jouw eigen woning.