Eyewax brengt mensen door video dichterbij elkaar “We hebben elkaar echt wel nodig”

Fotografie: Johan Brouwer

HEERENVEEN - Hij werd negentig jaar oud. Een goede reden om dit te vieren met zijn allen. Die wens kon geen werkelijkheid worden door de lockdown. 

Toch wilde zijn familie het heuglijke moment niet voorbij laten gaan. Kennis, vrienden en familie werden opgetrommeld om een videofragment in te sturen. Eyewax werd in de arm genomen om historische plekken, zoals waar de man had gewoond en gewerkt, met een drone te filmen. Het geheel werd tot slot door Eyewax als één film gemonteerd. Het resultaat? “De jarige had de tranen in zijn ogen”, vertelt eigenaar Ramiro Gras.

De techniek van camera’s, videorecorders en montage sprak Ramiro Gras van jongs af al aan. “Gek misschien, want van huis uit ben ik er niet mee opgegroeid.” Met een leven in de boerderij in Abbega kreeg hij van alles mee, maar niet per se de liefde voor videotechniek. “Toch hebben mijn ouders me altijd gestimuleerd om dingen te doen die ik leuk vind.”

Geadopteerd uit Colombia

‘Ouders’ is technisch gezien niet helemaal juist. Ramiro is geadopteerd uit Colombia. “Mijn ouders hadden zich kandidaat gesteld om adoptieouders te worden. Als kind van zes weken jong vloog ik naar een nieuw bestaan in Abbega.” Wanneer Ramiro over zijn verleden praat, lijkt hij daarmee geen moeite te hebben. Vrij gemakkelijk legt hij uit wat de adoptie voor hem betekende. “Voor mij zijn mijn ouders echt mijn ouders. Ik voel me thuis bij hen en thuis in Friesland. Ja zeker, ik voel me een echte Fries en ben daar trots op. In alle jaren dat ik thuis woonde, voelde ik dan ook niet echt de behoefte om mijn biologische ouders te ontmoeten.”

Ramiro kreeg op zijn tweede een broertje. “Cevar is net als ik geadopteerd uit Colombia.” In 2018 reisde het Friese gezin naar het land om de biologische ouders te ontmoeten. “En wat kan natuurlijk niet ontbreken bij zoiets speciaals? Mijn camera! In totaal heb ik meer dan vijftig uren gefilmd. Een ervaring om nooit weer te vergeten.” De reis bracht Ramiro meer dan hij dacht. “Ik heb nog steeds contact met mijn ouders uit Colombia. En dat voelt heel goed. Ze hebben ook een compilatie gekregen van de film.”

Met een scheef oog meekijken naar montage

Het filmen bleef niet alleen bij een hobby. “Gek, hoe dingen kunnen lopen. Tijdens mijn voortgezet onderwijs viel het anderen op dat ik graag bezig ben met toneel en acteren. Ik werd gevraagd auditie te doen voor de jeugdserie Linkk op Omrop Fryslân. Ik mocht meespelen met zes seizoenen. Superleuk om voor de camera te acteren. En altijd keek ik met een scheef oog mee naar het werk achter de schermen. Fascinerend hoe de grote televisiewereld in elkaar steekt. Hoe er nagedacht wordt over retakes en filmen vanuit verschillende hoeken.”

Na een tijd gewerkt te hebben als presentator bij een lokale omroep in Koudum begon Ramiro voor zichzelf. “Het voelde goed om bezig te zijn met videomontage. Nu, jaren later, ben ik met hulp van Marco, mijn leidinggevende bij Nimble Institute, consultancybureau in digitalisering van bedrijven, begonnen als eigenaar van Eyewax. Ik heb hier in het pand in Heerenveen een eigen studio die bovendien ook nog mobiel is. Zo bied ik particulieren en bedrijven video en fotografiediensten aan.”

Video is een uitkomst

Corona legt Ramiro geen windeieren. “In deze tijden is men toch op zoek naar nieuwe manieren om met elkaar in contact te komen. Video is hierin een uitkomst. Onder andere live streamen is iets wat nu in trek is. Denk bijvoorbeeld aan een pasgeborene die de ouders willen laten zien aan hun familie en vrienden. Met mijn mobiele studio kan ik hen en hun kindje aan anderen laten zien die inloggen op de live stream. Op de achtergrond kan van alles worden getoond, zoals het kamertje of foto’s van de bevalling. Dit maakt het persoonlijk en zo komen familie en vrienden toch nog dicht bij elkaar”.

Ramiro Gras is er van overtuigd, als hij tot besluit zegt: “Als me één ding duidelijk is geworden door corona, is het wel dat we elkaar echt wel nodig hebben.”

‘In stilte spelen we door’

Een piano speelt zonder geluid. De vingers die de toetsen raken zijn in close-up gefilmd. Langzaam gaat de camera naar het gezicht van de pianist. Ineens komt er een kort fragment met stevig geluid wat na een seconde weer ophoudt. Het beeld zoomt steeds verder uit tot ver boven de stad. ‘In stilte spelen we door.’ Het door Eyewax gemonteerde videofragment voor Cultuur Kwartier Sneek voelt tegelijkertijd triest en mooi om naar te kijken.

Nieuwbouw-bewoners

Normaal gesproken is de startbouw van nieuwbouwprojecten een feestje voor aannemer en nieuwe bewoners. Corona beperkt dit feestje. Een nieuw gat waarin Eyewax gesprongen is. Met een kort videofragment presenteren alle bewoners zich aan elkaar. “Zo is er toch een gevoel van verbondenheid”, meent Ramiro Gras.