Energielabel vanaf volgend jaar flink duurder

INGEZONDEN - Vanaf 1 januari 2021 komt er een nieuw energielabel in Heerenveen en de rest van Nederland.

 Volgens Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zal dit label €190 gaan kosten. Dat is wel 25 keer zoveel als het huidige energielabel. Wat is een energielabel eigenlijk? En waarom wordt het energielabel duurder?

Wat is het energielabel?

In 2015 is het huidige energielabel voor woningen geïntroduceerd. Dit label is verplicht voor iedereen die zijn woning wil gaan verkopen of verhuren. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hierbij wordt gekeken naar het bouwjaar van de woning, maar ook naar energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan een goede isolatie, zonnepanelen en een zuinige cv-ketel. Er zijn zeven soorten energielabels. Deze labels hebben de letters A t/m G, waarbij A voor zeer energiezuinig staat en G voor het minst energiezuinig. Een woning met een gunstig energielabel is zeer aantrekkelijk voor de koper. Een energiezuinige woning zorgt er namelijk voor dat mensen een stuk goedkoper wonen doordat de energierekening een stuk lager uitvalt. Daarnaast zorgt een goed energielabel ervoor dat de woning met gemiddeld twee procent in waarde stijgt. Als mensen geen definitief energielabel kunnen overhandigen, krijgen zij een boete van maximaal €405.

Wat verandert er vanaf 2021?

Op dit moment is het heel eenvoudig om een energielabel aan te vragen. De woningeigenaar levert zelf de benodigde informatie aan, die een adviseur vervolgens op afstand controleert. Vanaf volgend jaar mogen alleen professionals het energielabel bepalen. Hiervoor is het noodzakelijk dat er een expert naar de woning komt. Deze nieuwe aanpak brengt hogere kosten met zich mee. Daarom wordt het energielabel ook een stuk duurder. Inhoudelijk verandert er verder niets aan het energielabel. Heerenveense woningeigenaren wordt daarom ook geadviseerd om dit jaar nog een energielabel aan te vragen. Dit label is namelijk tien jaar geldig. En als we dan toch online bezig zijn, dan is het ook raadzaam om gelijk even het huidige energiecontract te controleren. Door middel van energie vergelijken kunnen mensen eenvoudig overstappen naar een andere aanbieder.

Energielabel verbeteren

Woningeigenaren kunnen op verschillende manieren het energielabel van hun woning verbeteren. Met de juiste energiebesparende maatregelen, zijn de meeste woningen minimaal tot een b-label om te toveren. Wellicht goed om te weten: een A++ label, de hoogste waardering, kunnen mensen alleen krijgen als hun woning na 2011 is gebouwd. Woningeigenaren kunnen de grootste sprong maken door hun woning te isoleren. Dakisolatie kost gemiddeld €4.000, maar levert wel een besparing van gemiddeld €500 aan stookkosten op. Woningeigenaren die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de overheid. Om woningeigenaren tijdens deze coronacrisis een steuntje in de rug te bieden, is de subsidie tijdelijk verhoogd. Ook door zonnepanelen op het dak te plaatsen kunnen mensen een hoger energielabel krijgen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden