Een lesje financiële onafhankelijkheid

Foto: Pixabay

INGEZONDEN - Financiële onafhankelijkheid, een begrip welke steeds meer begint te spelen onder voornamelijk jongeren en een begrip welke je ook steeds vaker ziet terugkomen in de media.

Maar wat houdt dit precies in en waarom is het zo’n populair onderwerp? 

Financiële onafhankelijkheid, wat is dit precies?

Allereerst, wat houdt financiële onafhankelijkheid precies in? Financiële onafhankelijkheid houdt eigenlijk heel simpel gezegd in dat je op een punt in je leven bent beland waar jouw passieve inkomen groter is dan alle vaste lasten bij elkaar. Het zorgt ervoor dat je jouw leven kunt indelen zoals jij dat graag wilt, zonder financiële zorgen. Financiële onafhankelijkheid betekent echter niet dat je op dat moment kan (en moet) stoppen met werken. Wanneer jij jouw leven zo wilt indelen dat je een aantal dagen in de week blijft werken omdat je dit gewoonweg leuk vindt, dan kan je dit prima doen ondanks dat jouw passieve inkomen groter is dan dat jouw vaste lasten zijn. Het gaat erom dat je jouw leven leeft zoals je deze wilt leven, zonder zorgen.

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid?

Nu kunnen we ons voorstellen dat in deze huidige tijd je al snel neigt naar het kopen van crypto zoals Bitcoins en Shiba Inu om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Toch is dit niet de basis van deze hele beweging, ook wel FIRE genoemd. FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early en omschrijft perfect waar deze beweging naar streeft. Naast financiële onafhankelijkheid is er namelijk nog een ander doel van belang: het vervroegd met pensioen gaan. Deze twee voorgaande doelen worden niet bereikt door te investeren in cryptocurrency of misschien wel goud, het wordt bereikt doordat iemand zijn of haar complete levensstijl omgooit. 

Het omgooien van je complete levensstijl klinkt niet alleen ingrijpend, dat is het ook. Ben jij namelijk iemand die zich aansluit bij de FIRE beweging, dan betekent dit dat alles in het teken zal staan van zuinigheid en minimalisme. Oftewel, geen zonvakanties, een etentje of nieuwe kleding meer. Hoe zuiniger je namelijk leeft, hoe meer je bespaart en hoe meer je bespaart, hoe meer je kunt beleggen. Deze beleggingen zullen er op hun beurt weer voor zorgen dat je eerder met pensioen kunt en dus eerder financiële onafhankelijkheid bereikt.   

Realistisch of een sprookje?

Al het voorgaande klinkt waarschijnlijk enorm intens, maar ook irrealistisch. Hoe zuinig moet je wel niet leven om ervoor te zorgen dat je zoveel geld bij elkaar hebt gespaard en belegd om eerder met pensioen te kunnen? En hoe kan het dat sommige al op hun 35ste op een onbewoond eiland leven en zogenaamd met vervroegd pensioen zijn? Mocht je er echt voor willen gaan en jouw leven zo willen ‘opofferen’ om later financieel onafhankelijkheid te zijn, dan is dit zeker mogelijk indien je bereid bent om misschien wel 40 jaar lang er alles voor opzij te zetten. Klinkt dit te ingrijpend, dan is het positieve achter deze FIRE beweging dat voornamelijk jongeren zich steeds meer bewust zijn van de waarde van geld en het belang van sparen en beleggen. Linksom of rechtsom, bezig zijn met jouw financiële toekomst kan nooit kwaad. En laten we eerlijk zijn, hoe eerder je hiermee bezig hoe beter. Tijd is je grootste vriend!

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden