Duurzaamheid: De groene draad van Bakker Transport & Warehousing is altijd aanwezig
HEERENVEEN - Een prachtige grote foto van de bedrijfsgebouwen van Bakker Transport & Warehousing siert één van de wanden van de directiekamer van Anne Bakker, de oprichter van de logistieke dienstverlener.
Het meest opvallende aan de foto zijn de zonnepanelen. Hoe mooi wil je een uitzicht hebben om een gesprek met directeur Anne Bakker (69) en directeur bedrijfsvoering Arjen Hoekstra (39) aan te gaan over het onderwerp duurzaamheid. Want dat Bakker Transport & Warehousing duurzaamheid in de praktijk brengt wordt duidelijk tijdens het interview.
“Als je het over duurzaamheid hebt dan zijn wij zolang Bakker Transport & Warehousing bestaat mee bezig”, zegt Anne Bakker. “ Het zonnepark dat op alle daken van onze bedrijfsgebouwen ligt is er een mooi voorbeeld van. Het is allemaal gebouwd tussen 2015 en heden. De laatste tienduizend vierkante meter is er vorig jaar op gekomen. We zitten nu op zo’n 30.000 m². We leveren vanaf de daken drie miljoen kilowatt uur het net in en dan is ons eigen verbruik er al vanaf. Dat zit ook nog eens op een 400.000 kilowatt uur”, weet Bakker.
Groene draad
Bakker Transport bestaat 30 jaar en zit sinds 1998 op het IBF-terrein in Heerenveen, waar er vanaf het begin gestreefd is om duurzaam te zijn. Niet alleen met zonnepanelen maar ook in de transitie van het wagenpark, waar diverse pilots aan gegaan zijn. Bakker noemt dan als voorbeelden de CO2-koeling. In samenwerking met Thermo King Transportkoeling is tien jaar geleden een CO2-neutrale motor ontwikkeld. Het is een nieuwe techniek die 100% geluidsstil is. Als je bezig bent met nachtdistributie is een dergelijke ontwikkeling wel aangenaam voor de nachtrust van de omwonenden. Logistiek gaat 24 uur per etmaal door!
“We zijn ook bezig geweest met LNG-aandrijving (groen gas, red.) in plaats van diesel op de trucks, alleen de LNG is per kilo zo duur geworden, waar wij momenteel geen vrachtauto meer op de weg kunnen zetten”, is Bakker zo realistisch te vermelden. “Maar de groene draad loopt hier vanaf de start zeker door het hele bedrijf heen!”
Het duurzaamheid adagium is bij Bakker duidelijk van het kaliber ‘geen woorden maar daden’, vanaf het begin toen hij met z’n bedrijf begon.
Vier duurzaamheid pilots
Arjen Hoekstra hoort het verhaal van de algemeen directeur instemmend aan en weet ook dat het inderdaad zo is.
“Duurzaamheid is een van de vier pilots waar wij onze organisatie op aansturen”, vertelt Hoekstra. “Food grade, wat letterlijk vertaald voedingsgeschikt betekent. Wij zitten alleen maar in de levensmiddelen logistiek. Familiebedrijf vinden wij belangrijk, we hebben een platte organisatie waarin we gemakkelijk bereikbaar zijn voor onze mensen. In het laatste geval zien we dus niet alleen maar in de vergroening van onze onderneming. Het aangaan van langdurige arbeidsrelaties staat hier ook hoog in het vaandel geschreven. Uiteraard moet de bedrijfsvoering duurzaam zijn en als vierde pilot noem ik het innovatieve aspect. In kennis en techniek”, weet Hoekstra.
Europese normering om uitstoot te verminderen
Hoekstra weet ook dat de sector waar hij overigens met heel veel plezier werkzaam in is, vaak gezien als een vervuilende voor het milieu. Dat komt niet in de laatste plaats door het wagenpark dat voornamelijk nog bestaat uit fossiele brandstof voertuigen, ondanks dat ze allemaal de Euro 6 normering hebben, de norm die Europa oplegt waar een auto aan moet voldoen qua uitstoot. De motoren zijn tegenwoordig al zo schoon dat je er verder weinig aan kunt doen om de uitstoot daarin te verbeteren. “Wij discussiëren bij Bakker Transport heus wel over waar we in de toekomst naar toe willen als het over brandstof gaat”, zegt Hoekstra.
Elektrisch of waterstof
Anne Bakker stelt zichzelf luidop de vraag of het wagenpark in de toekomst helemaal elektrisch moet worden om de vraag vervolgens ook maar te beantwoorden.
“Wat ons betreft denk ik van niet. We kunnen het zoals het nu kostentechnisch zit niet ophoesten, want veel van onze auto’s draaien 22 uur per dag. Dan zouden wij een dubbel wagenpark moeten hebben, omdat wij acht uren aan de lader moeten. Dat is nu nog een technisch probleem, maar het kan over 5 of 10 jaar wel zo zijn dat er geen diesels meer op de weg mogen rijden. Dan zul je toch met alternatieven moeten komen. Persoonlijk gok ik op waterstof. Het is kostentechnisch, aanschaffing van het materiaal veel goedkoper is als elektrisch rijden. Een elektrische auto is nu nog vier keer zo duur als een dieseltruck. Daar hangt de waterstofauto wat tussen in, plus dat er 24 uur per dag mee rond kunt rijden, wat niet onbelangrijk is voor de continuïteit van ons bedrijf. Ons wagenpark bestaat nu uit 45 trekkende eenheden en 60 opleggers.”
Friese Ondernemer van het Jaar
Wat niet onvermeld mag blijven is dat Bakker Transport & Warehousing in 2019 als Friese Ondernemer van het Jaar werd verkozen: ‘Bakker staat financieel als een warehouse en wordt gedragen op de handen van de medewerkers’, stond onder andere in het juryrapport.
En over duurzaamheid? ‘Het bedrijf heeft in de sector al behoorlijk stappen gemaakt en er echt in voorop loopt!’
Arjen Hoekstra vult nog graag even aan over wat Anne Bakker eerder al de groene draad van het bedrijf noemde.
“We hebben in hele pand geen gas meer en overal is ledverlichting, maar het belangrijkste is denk ik wel dat wij hier met rijdende stellingen werken. We kunnen stellingen verplaatsen op een rails zodat wij in een compartiment een gangpad creëren. Zo gebruiken we 90% van de kubieke meters als opslagruimte, bij traditionele opstellingen die vaststaan op de vloer gebruik je maar 45 % . Dat betekent dat je daar minder gebouw voor nodig hebt en in het koelen en verwarmen heb je daardoor veel minder energie nodig omdat je minder lucht hoeft te verwarmen”