DecoCoat in Heerenveen gered door COL-regeling

HEERENVEEN - 21 Friese bedrijven hebben gebruik gemaakt van de zogeheten 'Corona Overbruggingslening' (COL). In totaal hebben deze 21 Friese bedrijven 6,5 miljoen gekregen.

Sinds 29 april vorig jaar bestaat de regeling in het Noorden, uitgevoerd door de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De noodleningen hebben jonge en innovatieve bedrijven in de coronacrisis gered, zo blijkt.

De regeling, die is opgezet door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Regionale Ontwikkelingmaatschappijen, is er voor bedrijven die aantoonbaar in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Het gaat bijvoorbeeld om start-ups en innovatieve bedrijven, die deels buiten de boot vallen bij de regelingen die het kabinet in het begin van de crisis aanbood.

In het Noorden hebben 123 bedrijven de COL-regeling aangevraagd, 68 bedrijven werden goedgekeurd voor zo'n noodlening.

DecoCoat in Heerenveen

Als de COL-regeling er niet was geweest, dan had het bedrijf DecoCoat uit Heerenveen niet meer bestaan. Dat zegt oprichter en eigenaar Frans-Theo Niemeijer tegen Omrop Fryslân. Zijn bedrijf bestaat sinds 2016 en houdt zich bezig met het decoreren en lakken van fietsframes. Het gaat meestal om kleine series, speciaal voor klanten gemaakt. Het ging goed met het bedrijf, zo goed dat er geïnvesteerd moest worden in nieuwe machines en het aantrekken van nieuw personeel.

Maar toen kwam de coronacrisis. In februari kreeg Niemeijer te horen dat frames uit China niet konden worden geleverd, en er viel ook een voor de omzet belangrijke klant weg. Tussen maart en mei kelderde het werk, terwijl er net nieuwe mensen waren aangenomen. DecoCoat kwam wel in aanmerking voor de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid), maar dat dekte slechts een deel van de omzet en loste het probleem niet op.

Maar de COL-regeling bood soelaas. Niemeijer deed in mei aanvraag en zo'n drie weken later had hij het geld op zijn rekening. De salarissen konden worden betaald en een noodzakelijke uitbreiding van de elektriciteitsvoorzienning kon worden gerealiseerd. De snelle reactie en afhandeling was voor Niemeijer cruciaal: anders had zijn bedrijf niet meer bestaan. Op dit moment gaat het weer goed, de fietsverkoop zit in de lift en DecoCoat heeft geen last meer van de crisis.