De voor- en nadelen van een rechtsbijstandverzekering voor zzp'ers

INGEZONDEN - Ben je sinds kort als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan het werk in Heerenveen en omstreken? 

Dan wil je de kosten van je bedrijf waarschijnlijk zo laag mogelijk houden. Logisch, want je houdt dan onderaan de streep meer geld over. Toch zijn er bepaalde kosten waar je niet omheen kunt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je bedrijf goed te verzekeren. Waarschijnlijk zijn er verzekeringen waar je over twijfelt, zoals een rechtsbijstandverzekering. Om deze twijfel weg te nemen, zetten we in deze tekst de voor- en nadelen van deze verzekering voor je op een rijtje.

Voordeel: verzekerd van juridische hulp

Het grootste voordeel van een rechtsbijstandverzekering voor ondernemers in de omgeving van Heerenveen is in onze ogen dat je verzekerd bent van juridische hulp bij een zakelijk conflict. Veel zzp’ers denken dat zij niet snel betrokken raken bij een conflict, maar helaas is deze kans een stuk groter dan je verwacht. Zo is er bijvoorbeeld al sprake van een conflict als een klant weigert een factuur te betalen of een leverancier slechts een deel van de bestelling levert. Je kunt eerst proberen om dit onderling op te lossen, maar dit lukt lang niet altijd.

Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen? Dan kun je juridische hulp inschakelen. Als je een rechtsbijstandverzekering zzp hebt, is dit een fluitje van een cent. Je hoeft dan namelijk alleen maar contact op te nemen met je verzekeraar. De specialist die zij vervolgens aan jou koppelen, zal je bijstaan tijdens het proces. De kans dat je alsnog aan het langste eind trekt, wordt op deze manier een stuk groter.

Voordeel: je draait zelf niet op voor de kosten

Juridische hulp inschakelen brengt kosten met zich mee. Hoe complexer het conflict, des te hoger de kosten uitvallen. Daarom is het niet prettig als je dit allemaal uit eigen zak moet betalen. Dit brengt ons bij een tweede voordeel van een rechtsbijstandverzekering, want hiermee ben je verzekerd voor deze kosten. Althans, als het conflict binnen de dekking van de rechtsbijstandverzekering valt. Conflicten die te maken hebben met belastingen, conflicten met een motorrijtuig in het verkeer en een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat je de verzekering afsluit, is niet verzekerd. In de meeste andere gevallen vergoedt je verzekeraar de kosten.

Nadeel: er geldt een wachttijd

Naast voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan een rechtsbijstandverzekering. Het grootste nadeel is in onze ogen dat je in veel situaties te maken krijgt met een wachttijd. Hierdoor heb je in de eerste periode na het afsluiten van je verzekering nog geen recht op juridische hulp. Gelukkig zijn er wel een paar situaties waarin er geen wachttijd geldt. Zo kun je direct na het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering bij je verzekeraar aankloppen voor een conflict in het verkeer, letsel door een ongeluk en conflict over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is.

Nadeel: kost geld

We sluiten af met het grootste nadeel voor veel zzp’ers in Heerenveen en omstreken: de kosten. Je betaalt namelijk iedere maand premie als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. De kosten hiervan verschillen per situatie, maar kunnen behoorlijk hoog oplopen. Laat je hierdoor niet weerhouden om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De kosten voor deze verzekering vallen namelijk in het niet als je ze vergelijkt met de kosten van juridische hulp.