INGEZONDEN -  De beukenhaag is een bladhoudende haag, die relatief goedkoop is. 

De beukenhaag wordt in het Latijns de Fagus Sylvatica genoemd. Doordat de beukenhaag een relatief goedkope haag is, is het een veelvoorkomende haag in de Nederlandse tuinen. De beukenhaag geeft in de zomer en de winter privacy in je tuin, doordat het een bladhoudende haag is. De beukenhaag is wel bladhoudend, maar niet groenblijvend. Dat betekend dat de beukenhaag in de winter wel zijn bladeren behoudt, maar dan niet groen is. In het voorjaar vallen de bladeren van de beukenhaag, nadat de nieuwe bladeren uitkomen. De beukenhaag is een ideale struik om een haag mee te vormen. Wanneer je een dichtere en/of bredere haag wilt vormen, kan je dat doen door een dubbele rij te planten. Je plant dan ongeveer negen struikjes per strekkende meter. Wanneer het hogere struiken zijn, hoeven er minder per strekkende meter geplant te worden. De beukenhaag kan het beste geplant worden tussen oktober en juni, mits het niet vriest. Je kunt ook tussen juni en oktober planten, maar dan zitten er meer risico’s aan verbonden. Vaak is dat een droge en warme periode, waardoor de beukenhaag het moeilijker kan hebben met het aanslaan. Ook wordt de beukenhaag dan in pot geleverd, waardoor de prijzen een stuk hoger liggen. In periodes waarin het droog is, is het belangrijk dat de beukenhaag dagelijks van voldoende water wordt voorzien. Het is het beste om de beukenhaag maximaal twee keer per jaar te snoeien. De beste tijd om te snoeien is in het voorjaar en het najaar. In april en september. Het snoeien moet gebeuren wanneer er geen zon is. Het is belangrijk om de snoei jaarlijks bij te houden. Door het bijhouden met snoeien creëer je een volle haag. Zorg er wel voor dat de onderkant van de beukenhaag niet kaal wordt. Deze blijft dan altijd kaal.

De buxusvervanger

De Ilex crenata, ook wel de Japanse hulst wordt vaak als buxusvervanger gebruikt. De Japanse hulst heeft namelijk geen last van ziektes zoals de buxus. Ook wordt hij als goede buxusvervanger gezien door zijn compacte groei en mogelijkheid om een strakke, symmetrische haag te creëren. De Japanse hulst is een groenbladige haagplant en komt steeds meer voor in de Nederlandse tuinen. Iedere haagplant heeft zijn eigen pluspunten en uitstraling. Een haag kiezen is heel erg maak gerelateerd. Een voordeel van de Japanse hulst is dat er nagenoeg geen ziekten en plagen voorkomen bij de hulstsoorten, wat de buxus daarentegen wel heeft. Daarom is de Japanse hulst een gezond alternatief voor de buxus.

De Japanse hulst is een sterke en veelzijdige haagplant waarmee een strakke en formele haag gecreëerd kan worden. Er kan van de Japanse hulst een kleine, lage haag gecreëerd worden, maar ook een grote, hoge haag. De Japanse hust is een winterharde en wintergroene haagplant, wat inhoudt dat hij het hele jaar door kleur en privacy geeft aan de tuin. De Japanse hulst kan het hele jaar door geplant worden. De beste periode om te planten is tussen oktober en juni. Met warm weer is het belangrijk dat de Japanse hulst voldoende water krijgt.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden