5 x Tips: hoe maak je je tuinoverkapping tot tweede huiskamer?

INGEZONDEN - Een trend die veel gesignaleerd wordt door de woon-watchers, is de overkapping in de tuin. 

Op deze beschutte plek maak je het ook gezellig in de koude maanden. Hierbij is de sky de welbekende limit: niets is te gek, zodat soms een complete, tweede huiskamer ontstaat - maar wel met een echt buitengevoel. Hoe doe je dat? Vijf tips.

Maak de overkapping afsluitbaar

Een goed begin is het halve werk. Met de plaatsing van een glazen schuifwand is de eerste grote stap gezet, want het stevige glas van deze overgang van buiten naar binnen houdt de warmte vast in de ruimte. Bovendien heb je uitgebreid uitzicht op alle groenpracht in de tuin. Zet er een kacheltje neer en je kunt hier thuiswerken. Al zit je er het liefst met vrienden, gezellig samen de week doornemend.

Tweede televisie

Het verandaglas van de glazen schuifwand opent de deur naar een onbeperkt palet aan mogelijkheden. Je brengt de titel boven dit artikel pas echt in de praktijk als je een tweede televisie installeert. Deze heeft dankzij de isolatie weinig te duchten van de weersomstandigheden. Hoe fijn is het om hier weg te zwijmelen bij een kerstfilm, of met de schuifwand open naar het scherm te schreeuwen tijdens een zomerse voetbalwedstrijd?

Kast met boeken en spelletjes

Hou je meer van analoog vermaak en kom je hier juist om afstand te nemen van alle schermen, dan zet je er een boekenkast neer. Natuurlijk met het nodige leeswerk - dat scoor je spotgoedkoop bij de kringloopwinkel - maar ook allerlei bordspellen. Terwijl de regen tegen de glazen schuifwand slaat, doe jij met wie dan ook een good old potje Halma of Mens Erger Je Niet. Of je legt er in alle rust zo'n leuke Jan van Haasteren-puzzel.

Denk aan de catering

Een buitenkeuken is weer een heel andere tak van sport, maar een koelkastje kun je hier wel kwijt. Om gasten van drankjes en hapjes te voorzien, hoef je dan niet steeds heen en weer naar het huis te lopen. De uitdrukking 'gemak dient de mens' geldt zeker in je tuinoverkapping.

Warmtebron

Een open haard of een kacheltje zorgen ervoor dat het hier echt behaaglijk wordt. Het buitengevoel blijft behouden door een rek met houtblokken. Hou bij het plaatsen van de open haard wel een beetje rekening met de rookafvoer en de materialen die je verbrandt. Dat kan namelijk op allerlei duurzame manieren, waarbij zich veel minder rook een weg baant richting de buren.