5 belangrijke tips om doelen te realiseren

INGEZONDEN - Stel je wilt een nieuw huis kopen, maar het oude huis is nog niet verkocht. Je besluit om niet langer te wachten en alsnog direct een nieuw huis te kopen. 

Maar met welk geld ga je dit betalen? Dan kun je beroep doen op een overbruggingskrediet om doelen te realiseren. Wat is een overbruggingskrediet en hoe werkt het? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet kan worden aangevraagd om de overwaarde van jouw oude (nog niet verkochte) huis te gebruiken voor de aankoop van jouw nieuwe huis. Deze kredietvorm brengt wel een hoop risico met zich mee voor de verstrekker. Want de kredietverstrekker krijgt pas zijn geld als jij jouw huis verkoopt. 

Hoe werkt de berekening van een overbruggingskrediet?

Deze vorm van kredietverstrekking brengt dus risico met zich mee. Toch zijn er kredietverstrekkers die wel bereid zijn om een overbruggingskrediet te verstrekken. Dit komt doordat de huizenmarkt momenteel krap is en een woning dus snel wordt verkocht. Om het overbruggingskrediet te berekenen, wordt er 90% van de waarde van je huis gepakt. Hiervan wordt de hypotheek afgetrokken en dan heb je de hoogte van het maximale overbruggingskrediet. Dit geld mag je alleen gebruiken voor het betalen van de overwaarde van je nieuwe huis. De overwaarde is het bedrag verschil tussen de waarde van het huis en de hypotheek die je afsluit.

Het afwegen van je doelen

Het is belangrijk om een afweging te maken of het realiseren van je doel, zoals een huis kopen, opweegt tegen de extra kosten die je moet maken. De rente van een overbruggingskrediet ligt namelijk hoger dan je hypotheekrente. Het bedrag is wel fiscaal aftrekbaar. Dit houdt in dat je dit bedrag af kunt trekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaald. Het voordeel hiervan is dus dat je ook andere doelen kunt realiseren met het geld dat je niet af hoeft te dragen aan belasting.

Hoe kan een overbruggingskrediet aanvragen?

Als je denkt aan het aanvragen van een overbruggingskrediet heb je misschien geen idee waar je dit kunt doen. Als je een nieuwe hypotheek afsluit kun je tegelijkertijd een overbruggingskrediet aanvragen. Het voordeel van een overbruggingskrediet is dat je dit maar een bepaalde tijd nodig hebt, want je gebruikt het gelijk met de aankoop van een huis. Hierdoor vallen de uiteindelijke totale kosten redelijk mee. Als je er zelf niet uitkomt zijn er ook adviseurs die jou kunnen helpen met het overbruggingskrediet. Waar wacht je nog op?