Tjongerschans en MCL willen in 2024 samen verder

Ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen en het MCL in Leeuwarden willen per 2024 samen verder. Foto Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - De ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en MCL in Leeuwarden willen vanaf 1 januari 2024 samen verder. De zorginstellingen maakten dat bekend tijdens een persconferentie.

De Tjongerschans en het MCL gaan de komende tijd vorm geven aan de fusie. ,,Wij willen graag toekomstbestendig zijn voor de Friese burgers", zo werd door beide ziekenhuizen gezegd over het waarom van de fusie. Over de nieuwe naam kon men nog niets zeggen, die wordt later in het fusieproces bekend gemaakt.

Eén medische staf
Het is de bedoeling dat de huidige samenwerking geïntensiveerd wordt en dat er één medische staf komt. Op die manier willen de ziekenhuizen betere voorbereid zijn op de problemen op de arbeidsmarkt.

Geen gedwongen ontslagen.
Tijdens de persconferentie sprak men uit dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. ,,Iedereen is voor ons belangrijk, we gaan ervoor zorgen dat er niemand ontslagen wordt. We hebben iedereen nodig. Wel kan het gebeuren dat mensen op een andere plek moeten gaan werken. Dat gaan we zorgvuldig doen."

Het komende half jaar gebruiken beide partijen om te kijken wat patiënten van de fusie zullen merken. De samenwerking die er nu al is met andere Friese ziekenhuizen in Fryslân en daarbuiten blijft gewoon zoals die is.