Medisch specialistische zorg in de huisartsenpraktijk

HEERENVEEN - Al enige tijd biedt ziekenhuis Tjongerschans meekijkconsulten aan. Bij een meekijkconsult kan een huisarts laagdrempelig advies vragen aan de medisch specialist, zonder dat de patiënt wordt doorverwezen. 

Hier zit met name voor de patiënt een voordeel aan: hij raakt zijn eigen risico niet kwijt en krijgt toch de medisch specialistische zorg die nodig is.

Sinds kort hebben de huisartsen in de regio Heerenveen en de Orthopeden van ziekenhuis Tjongerschans en Antonius ziekenhuis Sneek hier een nieuwe dimensie aan gegeven. Bij dit meekijkconsult komen de huisarts, patiënt en de orthopeed bij elkaar om de aandoening te beoordelen en een eventueel vervolgtraject te bespreken. Dit fysieke meekijkconsult vindt maandelijks plaats in De Werf in Joure.

Huub Meijerink, orthopeed: “Bij de reguliere meekijkconsulten komen de patiënten fysiek langs op ons spreekuur en dan sturen wij onze bevindingen terug naar de huisarts, deze bespreekt het vervolgens met de patiënt. Door deze nieuwe werkwijze kunnen we veel laagdrempeliger overleggen en kan de huisarts of patiënt meteen aanvullende vragen aan ons stellen. Zo kunnen we de patiënt nog beter van dienst zijn.”

Roel Bos, huisarts: “Door dit meekijkconsult leren wij als huisartsen van de medisch specialisten. Dit heeft voordelen voor in de toekomst. Op deze manier wordt onze kennis over de orthopedie vergroot en dat zorgt er wellicht voor dat ik in de toekomst een patiënt niet hoef door te verwijzen naar het ziekenhuis, maar bijvoorbeeld fysiotherapie kan adviseren. Op die manier zorgen we er samen voor dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt en er geen onnodige zorgkosten worden gemaakt.”

Eind maart vonden de eerste fysieke meekijkconsulten plaats. Machiel de Haan was één van de eerste patiënten. Machiel: “Fijn dat ik nu in mijn eigen woonplaats gezien kon worden door een orthopeed en niet naar het ziekenhuis hoefde. We konden met z’n drieën de eerder gemaakte röntgenfoto bekijken en overleggen wat voor mij het beste vervolgtraject is. Ik kreeg meteen goed advies. De huisarts kreeg dezelfde informatie en over een week kan ik weer bij mijn huisarts terecht voor het vervolg.”