Extra werk Tjongerschans voor ijsslachtoffers

Foto Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - De dooi is volop ingevallen, daarmee is de ijspret over. Dit geldt echter niet voor de zorg aan de ijsslachtoffers. De afgelopen vijf dagen zijn er in ziekenhuis Tjongerschans 206 patiënten geholpen.

Ook vandaag heeft het ziekenhuis extra werkuren ingelast voor slachtoffers van het winterweer. Van 16.00 tot 22.00 uur worden er tweede extra OK-programma's ingelast om patiënten met fracturen aan pols, enkel, heup, onder- en bovenarm te opereren. Het extra gebruik van de operatiekamers gebeurde ook zaterdag, zondag en maandagavond.

Echt druk
Op dit moment zijn al ruim 40 patiënten geopereerd. “We zetten alles op alles om alle patiënten binnen een redelijke termijn te kunnen opereren”, aldus Johan Beugeling, teamleider OK in Tjongerschans. Het is niet uniek, maar deze situatie doet zich niet elk jaar voor. “Het is echt druk geweest de voorbije dagen”, blikt Johan Beugeling, teamleider OK in Tjongerschans, terug. “Dankzij de inzet van heel veel extra mensen zijn we in staat om deze extra zorg te leveren, bovenop de zorg die al gepland stond. Want die wilden we per se niet afzeggen”, legt Beugeling uit. De toestroom van patiënten was zo groot, dat niet iedereen direct op dezelfde dag kon worden geopereerd. “Maar de wachtlijst is behapbaar en we lopen die nu snel in.”

Nog 30 operaties
“Op dit moment hebben we nog ongeveer 30 mensen op de lijst staan om te opereren”, aldus Beugeling. “We gaan deze mensen zo snel als mogelijk helpen.” Voor het leveren van deze extra zorg is de inzet van veel afdelingen nodig. Naast de Spoedeisende hulp, de OK/chirurgie en de Trauma-unit van Tjongerschans hebben ook de afdelingen radiologie, anesthesiologie, de kliniek en ondersteunende diensten zoals logistiek, schoonhouden, receptie en patiëntenvervoer het extra druk gehad. En dat geldt ook voor leveranciers medische materialen. “Het hoort bij het werken in een ziekenhuis, maar toch verdienen alle extra inspanningen een compliment. Mensen hebben hun eigen schaatspret opgeofferd om extra zorg te kunnen leveren in het ziekenhuis de voorbije dagen”, besluit bestuurder Jan Martin Wijnsma.