10 procent meer baby's geboren in ziekenhuis Tjongerschans

HEERENVEEN - Nederland zit midden in een piek van geboorten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen merken ze dat ook.

Tot nu toe zijn daar al 1.146 baby's ter wereld gebracht. Dat is zo'n tien procent meer dan in voorgaande jaren.

Marrit van der Kort merkt als klinisch verloskundige bij ziekenhuis Tjongerschans dat er meer bevallingen en consulten op een dag zijn. "Dus meer drukte. In de tijd dat ik hier werk is dit wel de piek. Een paar jaar geleden hebben we het ook druk gehad, maar toen is er meer personeel op de afdeling gekomen."

Maar het personeel kan de drukte nog goed aan, legt Van der Kort uit. "We hebben gelukkig een mooie groep collega's, we helpen elkaar waar we kunnen. Je hoopt dat je allemaal gezond blijft, want genoeg personeel houden is wel belangrijk. Soms is het wel eens puzzelen als het vol ligt, maar we hebben een samenwerkingsverband en korte lijnen voor de zorg. Dus we komen er wel uit."

Als er al mensen worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis, dan gebeurt dat vaak vanuit een poliklinische wens. "We proberen de eigen populatie wel in ons ziekenhuis kwijt te kunnen. We hebben nu wel eens dat we doorverwijzen naar Sneek of elders als mensen poliklinisch komen willen, met een eigen verloskundige", legt Van der Kort uit.

 

 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
|
 
04:57
 
 
 
 

Dat het aantal baby's toeneemt, lag wel in de verwachten. Het coronavirus zou misschien een klein zetje in de rug kunnen zijn. "Je bent thuis en je verveelt je, de nachten worden langer. Maar het is nu misschien ook wel de tijd. Mensen zijn thuis, gaan niet op vakantie, stellen misschien carrièrewensen uit. Misschien heeft het daar ook mee te maken. Een stijgende lijn was te verwachten, maar die tendens komt nu wat eerder."
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden