Galerie Getekend en Stina van der Ploeg “Dichterbij de kunstenaar kun je haast niet komen…”

grootheerenveen
Afbeelding

De laatste aflevering in de bijna vijfjarige serie ‘Een nieuwe blik op…’ Wie zou ik nog graag willen leren kennen? Dat kan er eigenlijk maar één zijn: mede-kunsthistorica Stina van der Ploeg. In mei 2019 volgde ze haar langgekoesterde wens om een eigen galerie te starten. Dit bleek in haar eigen huis te kunnen. Stina verwelkomt mij in de galerie waar op dat moment een groepstentoonstelling te zien is. Een mooi startpunt voor een verhaal dat bijna drie jaar geleden óók begon met een groepstentoonstelling.

Stina van der Ploeg woont met haar jeugdliefde in een monumentale villa aan de Stationsstraat in Heerenveen. Een villa die rond 1908 vermoedelijk door architect H.H. Kramer ontworpen werd en gebouwd als woonhuis met praktijk. Deze praktijk is óók een goede plek voor een galerie, besefte ze. Stina liet de ruimte verbouwen en de wanden nachtblauw schilderen. Dit zorgt voor een intieme kabinetachtige ruimte waar de tekenkunst volop aandacht krijgt. “Het past bij de manier waarop ik kunst wil brengen: persoonlijk, gastvrij en sfeervol.”

Wens uit laten komen

Na de middelbare school in Drachten volgde Stina een praktische opleiding omdat ze graag snel aan het werk wilde. Ze was wel klaar met school. Uiteindelijk koos ze er al snel voor om tóch te gaan studeren: Franse taal- en letterkunde. Ze stapte al snel over naar kunstgeschiedenis en archeologie. Tijdens haar studie in Nijmegen werkte ze in verschillende galeries om ook werk van ‘levende’ kunstenaars te leren kennen. Hedendaagse kunst, die op dit moment gemaakt wordt, interesseert haar. Na haar afstuderen kwam ze bij een internationale uitgeverij van kunst- en architectuurboeken terecht. Vervolgens bij verschillende overheden. Stina vertelt dat ze niet alleen betaald werk had in de kunst- en cultuurwereld maar ook vrijwilligerswerk deed bij Kuntshuis Syb of stichting Kunst in Kolderveen (KiK). “Ik vind het belangrijk om mijn professionele netwerk in te zetten op plekken waar minder middelen zijn, maar wel kennis gewenst is.”

Stina is inmiddels al heel wat jaren actief in de kunstwereld. In een eigen galerie zou ze al het geleerde kunnen combineren: “inhoud bepalen als curator, kunstenaars helpen, stimuleren, tonen en kansen geven. En, ik kan het publiek meenemen in de interessante visies van een kunstenaar.” Kortom: een galerie kent zoveel meer mogelijkheden voor haar dan alleen kunst tentoonstellen. Die wens wil ze laten uitkomen.

Waarom tekenkunst?

“Het is een pure vorm van kunst. Ik zie hoe kunstenaars met eenvoudige middelen een beeld kunnen oproepen. Dat is puur en heel eerlijk. Enkel met papier en potlood een verhaal vertellen, dat vind ik bijzonder. Prachtig! En naarmate de tekenkunst zich steeds meer als autonome kunstvorm ontwikkelt, zie je hoe zich diverse stijlen ontwikkelen.” Het is één van de redenen waarom Stina haar Galerie Getekend in 2019 opent met een groepstentoonstelling. “Ik kan zo laten zie hoe divers er getekend wordt.” In de afgelopen jaren vloeiden daar vooral solotentoonstellingen uit voort van kunstenaars wiens werk Stina aanspreekt. Want één ding is zeker, ze trekt haar eigen plan.

“Vroeger was tekenkunst alleen de opmaat naar een grote spektakelstuk, zoals een beeldhouwwerk of schilderij”, meent Stina. Ze is blij dat het nu een op zichzelf staande autonome kunstvorm is geworden. Ook al geniet ze op exposities natuurlijk ook van tekeningen van bijvoorbeeld een oude meester als Rembrandt. Tekeningen vertellen haar meer over de ideeën van de kunstenaar. “Je kijkt meteen in de ziel van de kunstenaar. Je ziet hoe het bedoeld wordt. Het is eigenlijk heel intiem! Dichterbij de kunstenaar kun je haast niet komen…”

De zoektocht

“Ik zou het zelf niet kunnen maken!”, bekent ze. “Maar ik vind het mooi om te beschouwen, en om te bekijken, er iets van te vinden en er van te genieten.” Genieten doet Stina volop. Ze bezoekt regelmatig andere galerieën en ateliers van kunstenaars om ideeën op te doen of nieuwe kunstenaars te leren kennen. Inmiddels heeft ze een mooie eigen verzameling en zijn ook haar volwassen zonen begonnen met verzamelen.

Heeft ze nog verzameltips voor ons? “Een tekening is origineel, een uniek werk, in tegenstelling tot grafiek dat altijd in oplage gaat. Je kunt voor een leuk bedrag een bijzonder werk aankopen en aan de wand hangen.” Stina vind het belangrijk dat mensen hun eigen smaak ontwikkelen. “Het is goed als het éne werk je wel aanspreekt en het andere niet. Door veel te kijken ontwikkel je een eigen smaak én mening. Wees niet bang om een eigen mening te hebben. Alles wat je aanschaft is goed omdat het iets met jou doet.”

En dat is precies wat kunst hoort te doen, iets bij je teweegbrengen!

Tekst: Janita Baron

Beeld: Petra van der Tuin