Wintertournee met topduo in De Rinkelbom

Foto: Ewald Geerdink

HEERENVEEN - Deze Winter toeren de orkestleden van het JeugdOrkest Nederland (JON) weer langs verschillende Nederlandse zalen. 

Het Jeugdorkest zal spelen met violiste Iris van Nuland en altvioliste Francisca Galante die het uitdagende Dubbelconcert van componist Benjamin Britten uitvoeren. Dit concert wordt zelden gespeeld en zal nu te horen zijn in als onderdeel van de Wintertournee die eind december, begin januari plaatsvindt. Naast Britten worden Jean Sibelius’ Finlandia en Antonín Dvořák’s Negende Symfonie uitgevoerd.

Het JON is hét landelijke jeugdsymfonieorkest voor aanstormend muzikaal talent. Er spelen zo’n 80 getalenteerde jongeren (14-21 jaar) mee afkomstig uit het hele land. De leden combineren school of een opleiding met de liefde voor hun instrument. Onder leiding van vaste dirigent Jurjen Hempel weet het jonge toptalent jaarlijks de grootste orkestwerken uit te voeren.

De wintertournee van het Jeugdorkest Nederland (JON) is de eerste tournee die het orkest maakt in de nieuwe samenstelling na de zomer, vaak met een finalist van het Prinses Christina Concours als solist. Violiste Iris van Nuland won de prijs al in 2020, maar de concerten met het JON konden vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Het voorjaar van 2021 won altvioliste Francisca Galante de JON-prijs, zodat het orkest de unieke kans heeft het Dubbelconcert voor viool en altviool van Benjamin Britten uit te voeren. De chemie tussen de solisten is voelbaar op het podium. Iris verteld over het samenspel met Francisca Galante: ‘Onze samenwerking is vloeiend, we lachen veel en hebben er zo’n plezier in om samen te soleren. We kunnen niet wachten om met het Jeugdorkest Nederland op het podium te staan’.

Jeugdorkest Nederland 

solisten – Iris van Nuland (violist) en Francisca Galante (altviolist)
dirigent – Jurjen Hempel 

Programma:  

Jean Sibelius

Finlandia

Benjamin Britten

Dubbelconcert voor viool en altviool - met Iris van Nuland, viool
en Francisca Galante, altviool 

Antonín Dvořák

Symfonie nr.9, opus 95 in e

Concert

za. 7 januari – De Rinkelbom, Heerenveen
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden