Weihnachtsoratorium in RK kerk in Heerenveen

HEERENVEEN - In de  RK kerk in Heerenveen voert kamerkoor Hortus Vocalis van Collegium Vocale Fryslân op 12 december om 15.00 uur delen van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach uit. 

Op het programma staan de cantates 1-4 evenals het openingskoor uit cantate 5. Het koor zal voor deze gelegenheid worden uitgebreid naar zo’n 28 zangers. De soli zullen worden vertolkt door vier solisten van het Nederlands Kamerkoor. Barokorkest Florilegium  Musicum verzorgt de begeleiding. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Gerben van der Veen.

Het oratorium, bestaat uit zes afzonderlijke, maar inhoudelijk verbonden werken, soms aangeduid als cantates. Bach schreef het voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. De teksten zijn ontleend aan het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Matteüs en waarschijnlijk geschreven door librettist Picander, pseudoniem van Christian Friedrich Henrici.

Jauchzet, Frohlocket, zo opent het Weihnachtsoratorium van Bach. Het zijn woorden die tijdens de coronacrisis extra lading krijgen, nadat de koorwereld anderhalf jaar amper heeft kunnen zingen. Dit concert vormt eigenlijk het alternatief voor het Jubileumconcert, dat in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor op 1 mei van dit jaar zou worden gehouden, maar noodgedwongen moest worden gecanceld. De samenwerking wordt echter voortgezet. Zo zullen zangers van het NKK workshops geven aan de zangers van Hortus Vocalis en ook verzorgen zij de soli van dit concert.

Het Nederlands Kamerkoor (NKK) zegt daar het volgende over:

Wij (NKK) werken graag met CVF samen en zien de gezamenlijke productie als een kans in contact te blijven met de koorzangers- en liefhebbers in de provincie Friesland. In deze buitengewoon uitdagende tijd voor de hele korensector is het van groot belang om verbindingen te blijven leggen tussen publiek, amateurzangers en professionals door het hele land.

Uitvoerenden:

Hortus Vocalis (uitgebreid)

Barokorkest Florilegium Musicum

Vier solisten van het Nederlands Kamerkoor:

Heleen Koele sopraan

Kaspar Kröner alt

Maarten Romkes tenor

Joep van Geffen bas

Het geheel staat onder leiding van Gerben van der Veen

Kaartverkoop:

Kaarten à  €26,- zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via collegiumvocalefryslan.nl

Kaarten aan de zaal €30,-

Openbare repetitie:

Belangstellenden worden op zaterdag 20 november van 14.00 tot 17.00 uur in de gelegenheid gesteld om een openbare repetitie bij te wonen. Er wordt gerepeteerd in de Goede Herderkerk aan de Oude Veenscheiding 15 in Heerenveen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden