Vrouwenkoor Frapelle zingt Stabat Mater van Pergolesi

HEERENVEEN - Vrouwenkoor Frapelle van Collegium Vocale Fryslân voert op 11 en 12 maart in Aduard, Oosthem en Heerenveen, het bekende Stabat Mater uit van Giovanni Battista Pergolesi.

Oorspronkelijk is het Stabat Mater geschreven voor twee solisten en orkest maar nu worden de solopartijen gezongen door een koor. Voor Collegium Vocale Fryslân een première.

Tussen de delen van hetStabat Materzijn recentere a capella koorwerken te horen zoals het Ave Maria van Ference Farkas, Ave Verum Corus van Francis Poulenc, Ave Regina van Rihards Dubra en Haustvisur van de IJslandse componist Atli Heimir Sveinsson. Het zijn werken die enerzijds een contrast vormen maar ook thematisch aan het Stabat Mater verbonden zijn. Het concert wordt geopend met de serene klanken van het Ave Generosa van Hildegard van Bingen. Frapelle wordt begeleid door barokorkest Florilegium Musicum en het geheel staat onder leiding van artistiek leider en dirigent Gerben van der Veen

Gerben van der Veen: Dit stuk geldt in de klassieke wereld als hèt Stabat Mater. Pergolesi was een tijdgenoot van Johann Sebastian Bach. Hij wordt ook wel de Italiaanse Bach genoemd. Je zou kunnen zeggen dat dit het het eerste grote Stabat Mater is. Pergolesi componeerde het in 1736 en bestaat uit een cyclus van gezangen over de heilige Maria. Bach heeft er voor zijn composities, citaten uit gebruikt.

Het Vrouwenensemble Frapelle stond in 2013 voor het eerst op het podium tijdens het Benjamin Britten Festival in Leeuwarden. Publiek en pers waren aangenaam verrast door de mooie sound van het koor. Daarop besloot Van der Veen om vaker concerten te gaan organiseren met deze groep. In 2014 zong het koor de sterren van de hemel tijdens het concert Voix Céleste (hemelse stem). En tijdens het eerste lustrum van CVF (oktober 2015) werd het publiek muisstil toen de mystieke middeleeuwse klanken van Hildegard von Bingen door de kerk zweefden. In 2016 verzorgde Frapelle een zelfstandige concertserie: Met taal en tong met werken van Francis Poulenc, Michael Hurd, Eric Whitacre en Gustaf Holst Vanaf dat moment werd de naam Frapelle gebruikt. In 2018 verzorgde Frapelle de  Krystnacht yn de Kapelle van Haskerdijken waarin zij o.a. de Twee Ave Motetten van dirigent Gerben van der Veen zongen.

 

11 maart 20:00 uur Abdijkerk Aduard

12 maart 11.30 uur Johanneskerk Oosthem

12 maart 15.30 uur RK kerk Heerenveen

entree € 22,- voorverkoop € 18,- via www.collegiumvocalefryslan.nl