Tentoonstelling Johannes Steendam in MUGA Heerenveen

HEERENVEEN - MUGA toont vanaf 3 okt. t/m 15 nov. 2020  nieuwe werken (Oilfields) van Johannes Steendam (1973). Eerder exposeerde Johannes in (vm.) Galerie LOOF en museum Belvedère. 

Johannes Steendam (Rotterdam) gebruikt wel een heel bijzonder medium voor zijn schilderijen. De werken genaamd ‘Oilfields’ zijn geschilderd met afgewerkte motorolie.

De werken genaamd ‘Oilfields’ tonen zich als abstracte landschappen waarbij je niet ontkomt aan de associatie met Friesland.

Je voelt en herkent de sferen van de Deelen en  het gebied rond de Tjonger. De veelal donkere en mooie atmosferische werken van Johannes roepen ook de beelden op van bekende Friese kunstenaars, maar die van Johannes zijn anders dan wat wij tot nu toe zijn tegengekomen.

Tegen het abstracte aan verhouden de olievelden zich tot het ons bekende landschap. Fossiele brandstoffen hebben vele landschappen op vele manieren veranderd en gevormd. In de werken van Johannes komen de aspecten het ontstaansproces, tijd, tijdelijkheid, de reis, komen, zijn, gaan en verdwijnen als vanzelf aan de oppervlakte.  Los van dit gaat het uiteindelijk over schilderen en de juiste verhoudingen. Het zijn composities van strepen, vlakken, lijnen, tonen en vervloeiing. Techniek en medium.

Ook binnen de beeldende kunst is en wordt het milieu aspect en recycling steeds belangrijker en dat vinden wij bij MUGA een goede ontwikkeling. Het hergebruiken en verwerken van afgewerkte motorolie door kunstenaar Johannes Steendam is ontstaan vanuit het voortdurend experimenteren met verschillende mediums.

U bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan deze bijzondere expositie.

Met vriendelijke groet,

MUGA
Age Hartsuiker (curator)

Mincklerstraat 11
8440AD Heerenveen
tel: 06 38752555
Mail: info@agehartsuiiker.nl

https://www.facebook.com/museumgalerieheerenveen
www.heerenveenmuseum.nl
Openingstijden:
Din t/m Vrij 11.00 – 17.00 uur
Za en Zon   13.00 – 17.00 uur
Toegang is gratis.
Ivb met corona maatregelen moet een ieder zich melden bij de balie van het museum of een afspraak maken via info@heerenveenmuseum.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden