Succesvolle Friese passie opnieuw in RK kerk in Heerenveen

HEERENVEEN - Het grote succes van de nieuwe Friese passie In frjemdling yn Jeruzalem heeft de organisatie van Collegium Vocale Fryslân doen besluiten ook dit jaar twee uitvoeringen op het programma te zetten en wel op 1 en 2 april in de RK kerk in Heerenveen. 

Omrop Fryslân maakt op 1 april een registratie die op Goede Vrijdag, 7 april om 19.30 uur, zal worden uitgezonden.

In frjemdling yn Jeruzalem, met als ondertitel De passy fan in sjenner (De passie van een ziener), is gebaseerd op alle vier evangeliën en ging op 8 april 2022 in Minnertsgea in première. Daarna volgden nog twee uitvoeringen in de RK kerk in Heerenveen. De belangstelling was zo groot dat een aantal mensen moest worden teleurgesteld.

De Friese tekst is van dichter, schrijver Eppie Dam. Er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar. Gerben van der Veen componeerde de muziek met de gebruikelijke vormen zoals koralen, recitatieven, aria’s en koren maar met een bijzondere instrumentatie zoals harmonium, marimba, fluit, althobo, harp, pauken, slagwerk en strijkers. Nieuw is de toevoeging van het verhaal van de Emmausgangers, waarmee de passie wordt verplaatst naar het hier en nu. Vrouwen treden naar voren in het werk van Dam.

De kritieken waren lovend. Zo schreef recensent Rudolf Nammensma van de Leeuwarder Courant: Het resultaat is een lijvig lijdenswerk, waarbij het ingetogen karakter van de muziek prachtig samensmelt met de directe teksten.

Recensent Dingeman van Wijnen van het Friesch Dagblad: Een evangelist, die in de persoon van Maarten Romkes werkelijk schitterend het verhaal vaart gaf, stilzette, aan de toehoorder meegaf. Een indrukwekkende Christusfiguur, gezongen door rots in de branding Ben Brunt, die veel te doen had: in deze versie van het verhaal weerklonken alle zeven kruiswoorden.

De uitvoerenden zijn ook dit jaar: koor Hortus Vocalis, begeleid door hetzelfde ad-hoc instrumentaal ensemble met o.m. Arjan Jongsma en Jochem Schuurman. Naast de hierboven genoemde solisten zijn opnieuw van de partij: Femke de Boer (Maria), Fardau van der Woude (Maria Magdalena), Albertus de Jong (Kajafas), Roele Kok (Petrus, Pilatus en Emmausganger), Rinze Ytsma (Judas, Jozef van Arimatea en Kleopas), Ginet Tuinder (Claudia). De algehele muzikale leiding is weer in handen van Gerben van der Veen.   

Op Omrop Fryslân en NPO2 was, in de serie FryslânDok, de documentaire 'In frjemdling yn Jeruzalem, de passy fan in sjenner' te zien, die in het weekend van 25 en 26 maart  nogmaals wordt uitgezonden.

https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslandok-fan-10-april-2022-1700

 

1 april 20:00 uur RK kerk Heerenveen (tv-registratie Omrop Fryslân)

2 april 15:00 uur RK kerk Heerenveen

Voorverkoop € 26,-; aan de zaal € 30,-

Via: collegiumvocalefryslan.nl