Sleepbootdagen Akkrum dit jaar groots(er) aangepakt

AKKRUM - Dit jaar vindt het evenement voor de tweede keer plaats: de Sleepbootdagen in Akkrum. Van 8 t/m 10 september zullen er zestig sleepboten aanleggen in de Kolk. 

Vorig jaar was het nog wat uitproberen, dit jaar wordt het groots aangepakt. Het belooft een sfeervol weekend te worden met mooi verlichte boten, muziek, een markt en veel gezelligheid.

Het organiserend comité, bestaande uit Melissa Veenema, Thomas Haitsma Abe Hiemstra, Simke Nettinga, Frerik Samplonius, Tjardo Hoekstra en Harry Haitsma heeft er alvast zin in. Met zijn allen zitten ze klaar voor het interview in het tot bruin café verbouwde huis van Melissa en Thomas. “We organiseren de Sleepbootdagen met elkaar, dus we doen het interview ook met ons allen.”

Het idee voor de Akkrumse variant ontstond heel toepasselijk op een sleepboot. “Bij ons in de familie hebben we altijd sleepboten gehad”, begint Frerik. “We gaan ook elk jaar naar sleepbootdagen. Vorig jaar hoorden we dat de sleepbootdagen in Lemmer niet doorgingen. We zaten op de sleepboot van mijn vader en die zei toen: ‘Dan moeten jullie het maar doen.’ Maar het was ontzettend kort dag: in twee maanden moest het op poten worden gezet. Toen heb ik vanaf die boot wat rondgebeld naar verschillende mensen in Akkrum die zelf ook een sleepboot hebben, en goed zijn in evenementen organiseren. Zodoende zijn we van start gegaan en hebben we in twee maanden een evenement neergezet.” Tjardo: “Mensen waren eerst wat sceptisch, omdat de voorbereidingstijd veel te kort zou zijn. Maar naderhand kregen we behoorlijk wat complimenten. Ze hadden niet verwacht dat het binnen twee maanden geregeld zou zijn.”

Natje en droogje

Meteen nadat de eerste editie voorbij was, begon het team plannen te maken voor het nieuwe jaar. Niet alleen hebben zich dit jaar twee keer zoveel sleepboten aangemeld, ook komen er oude motoren en trekkers bij. Ook zijn er dit jaar een nautische markt, modelbootjes, shantykoren, een feesttest en horeca toegevoegd aan het evenement.

Frerik: “Vorig jaar hadden we geen eten en drinken. Mensen vonden het heel leuk om te komen kijken, maar na een uurtje gingen ze weer naar huis. Nu ook het natje en droogje verzorgd is, verwachten we dat het publiek wat meer blijft hangen. Melissa: “De schippers van de sleepboten vonden het geweldig om in Akkrum te zijn. Elke boot werd door ons, als organisatie, persoonlijk verwelkomd. Daar kregen we veel positieve reacties op. Mensen vonden het mooi dat ze echt gezien werden.” Simke: “Die mensen komen dit jaar bijna allemaal terug. Voor ons was het een mooie bevestiging dat zoveel sleepboten zich aanmeldden om er dit jaar bij te zijn. Het zit nu helemaal vol.”

Varend monument

Want die sleepboten vormen toch wel de kern van het hele evenement. Bezoekers kunnen ze bewonderen en soms op de boten zelf rondkijken. De sleepboot ‘Feint’ doet zelfs rondvaarten met bezoekers erop. Frerik: “De sleepboten die komen, zijn de oude sleepboten. Echte geklonken schepen, die gebruikt zijn voor het zware werk. Veel ervan zijn varend erfgoed of varend monument. Een varend monument wil zeggen dat het meer dan vijftig jaar geleden gebouwd is, of nog in originele staat is.”

Altijd aanspraak

Frerik is zelf ook trotse bezitter van een sleepboot, een gewezen Rijksvaartuig uit 1939 dat onderdeel van het leger was. Waarom hij hier zo enthousiast over is? “Het is anders dan een gewone kruiser, het zijn stoere boten met een geschiedenis en een groot vermogen. Je hebt altijd aanspraak van mensen die meer willen weten over de boot.” Veel werk is het wel, geeft hij toe: “Ik moest hem helemaal opknappen, er was vijftien jaar niets aan gebeurd. En met een boot ben je altijd bezig natuurlijk. Leuk om te doen, maar het allermooiste vind ik het om er in de zomer mee op vakantie te gaan.” Hij ermee opgegroeid en kent niet anders. “Maar je ziet wel dat er wat vergrijzing is onder sleepbooteigenaren. En vaak zijn het ook wat excentrieke mensen. Het is vrij uniek dat je een sleepboot koopt, omdat ze over het algemeen meer kosten dan andere boten. Tegenwoordig zijn de sleepboten wat meer in opkomst hier in Akkrum, steeds meer mensen hebben nu er nu eentje.”

Sterkste motor

Behalve de sleepboten, spelen ook de opduwers een rol tijdens de sleepbootdagen. Deze kleine bootjes worden ook wel ‘bemande buitenboordmotors’ genoemd. Ze duwden, zoals de naam al zegt, een tjalk of klipper die zelf geen motor had. Ook deze september is er weer een wedstrijd wie de sterkste motor heeft, afgemeten in aantal kilo’s per pk. Frerik: “We hebben ook een publieksprijs voor de opduwer van het jaar, vooral bedoeld voor de jeugd. Wanneer de ouder een sleepboot heeft, krijgen de kinderen vaak een opduwertje. Die worden dus bestuurd door de wat jongere schippers, vanaf een jaar of acht.”

Alle muzikanten uit Akkrum

Dit jaar zijn er tijdens de sleepbootdagen ook shantykoren. Voorheen vond er in Akkrum een apart Shantykorenfestival plaats, maar de evenementen bleken goed in elkaar – en bij elkaar – te passen. Op zaterdag zijn er zodoende een aantal shantykoren te beluisteren, geregeld in samenwerking met Stichting Akkrum/Nes Centraal. Verder is er op vrijdag- en zaterdagavond live muziek van onder meer de Kromme Knilles sjongers, Berend Rymersma en de band Northmen. Alle muzikanten zijn afkomstig uit Akkrum zelf.

Explosie van kleur

Naast het neerzetten van een leuk weekend, hebben de organisatoren ook verdergaande ambities. Harry: “Er wordt van alles georganiseerd hier in Akkrum, maar iets rondom het water ontbrak nog. We willen graag de aandacht wat meer vestigen op het varend erfgoed.”

Frerik: “Het is best lastig om met een monumentaal schip een ligplaats te krijgen in Akkrum. Wanneer de sleepboten wat meer gaan leven in het dorp, wordt het misschien ook een mogelijkheid om bijvoorbeeld een museumhaventje te maken. Voor het dorp is dat een prachtige aanwinst. Het ziet er ontzettend sfeervol uit, want die sleepboten zijn gewoon explosies van kleur.” Harry: “Daarbij mag Akkrum als watersportdorp wel wat meer aandacht krijgen. Het is het heel erg leuk om hier aan te leggen en door het dorp heen te varen. Maar toch staat het dorp niet zo bekend als watersportdorp, zoals Heeg of Grou.

 

Taakverdeling

 

Binnen de groep is er een duidelijke taakverdeling. Elkaars sterktes kennen ze al vanuit andere evenementen die ze in Akkrum organiseren, zoals de Sinterklaasintocht. Frerik: “Melissa doet alle communicatie, Simke kan heel goed overweg met gemeentes en instanties. Ik ben al veel op sleepbootdagen geweest en weet wat wel en niet leuk is. Harry kan alles organiseren en Abe en Tjardo zijn enorm technisch. Iedereen heeft zijn eigen connecties en kwaliteiten.” Harry: “Voor elk evenement heb je een tent en vergunningen nodig. Dan is het handig wanneer je weet wat je moet doen of wie je moet vragen. Het maakt dan niet zoveel uit of het nu om een sleepboot dag gaat of om iets anders.

Melissa: “We moeten ook alle buren om toestemming vragen, en dat gaat makkelijker als je iemand kent.” Harry: “Je zorgt toch voor reuring, voor positieve overlast noemen we dat. En als je dat van tevoren duidelijk maakt, zodat iedereen weet wat hem te wachten staat, is dat geen probleem.”

 

Er komt een biertje op tafel, want dat maakt het vergaderen aangenaam, volgens Frerik. In deze laatste weken voor de bouwvak komen ze bijna elke week wel even bij elkaar. De laatste sponsoren worden nog gezocht, en voor de rest is bijna alles geregeld. Harry: “Zelfs snoeien hebben we al gedaan, zodat de sloot wat breder wordt.” Tjardo: “Het evenement vindt plaats bij de Kolk, vlakbij de Spoorbrug. Een mooie plek, vlak bij het centrum en mooi compact. De kade gaan we verlengen richting Goerres. Dat doen we met pontons, zodat we al die zestig boten kwijt kunnen.”

Kop erbij houden

Waar ze het meest naar uitkijken? Melissa: “De opening op vrijdagavond, als de lampjes aangaan en we van start gaan.” Abe heeft vooral zin in het opbouwen, want, zo zegt hij “De voorbereiding vind ik leuker dan het evenement zelf.” Frerik kan dat wel meevoelen. “De Sleepbootdagen zijn erg leuk, maar vooral als je zelf niet in de organisatie zit. Wanneer je als gast met je sleepboot aankomt, klap je je tuinstoel uit en ben je klaar. Nu moet je toch het hele weekend je kop erbij houden.”

Simke kijkt uit naar alle nieuwe dingen die er dit jaar komen: “Er is dit jaar veel meer actie overal. We hebben de feesttent met muziek, de oude motoren en trekkers, de nautische markt. Het wordt gewoon een mooi feestje!”