Reuzedei met Nederlands kampioenschap Zonnebootrace in Akkrum

AKKRUM - Zaterdag stond Akkrum in het teken van alweer de jaarlijkse Reuzedei. De Reuzedei is het jaarlijks terugkerend evenement voor wonen, werken en leven in Noord-Nederland.. 

De dag startte met een  lezing van André Kuipers. Vanuit zijn eigen stichting werkt hij mee aan diverse goede doelen, waaronder het Wereld Natuurfonds en stichting Natuurwijs. Met zijn uitgebreide carrière en brede ervaring weet hij zijn onderwerpen op een unieke manier te belichten.

Daarna ging de Reuzedei verder met aanbieders van (h)eerlijk voedsel, lokale aanbieders op het gebeid van duurzame producten van meubels tot zonnepanelen en mobiliteit met hybride en elektrische voertuigen. Primeur is een demonstratie van een zelfrijdend voertuig gemaakt in Fryslân. Echt een plek om geïnspireerd te worden, maar ook anderen te inspireren. Zeker in deze tijd waar het actueler is dan ooit, waar we van het gas af moeten, waar tanken een luxe is geworden en de investering voor duurzaam wonen steeds beter uit kan. 

Vrijdag begon ook de 8ste editie van het Nederlands kampioenschap Zonnebootrace met een mooie route van 55 km op de prachtige Friese wateren rondom Akkrum. Met spectaculaire snelheden vliegen de boten op en over het water. Ook de Young Solar Challenge vaart hier mee en zal hun nieuwe ontwerp voor hun zonneboot voor het eerst presenteren. Daarnaast was er voor de onderbouw de RC-Solar race, waarbij zij ook hun eigen RC zonneboot bouwen. Een unieke ervaring voor de jonge en wat meer ervaren bouwers om ideeën en ervaringen uit te wisselen en zich tegen elkaar te meten met strategie, skills en hun zelfgebouwde zonneboten. Op de Reuzedei gaat het NK verder met het rondje Akkrum dwars door het dorp heen en diverse sprints, waarbij het in de Kolk (bij de spoorbrug) een spectaculair schouwspel is voor het publiek.

Het was de gehele dag gezellig druk in Akkrum.