Oranjewoud Festival opent Festivals for Compassion

ORANJEWOUD - Gelijktijdig met Holland Festival, Wonderfeel en Festival Classique presenteert Oranjewoud Festival zijn bijdrage aan Festivals for Compassion, een internationaal project dat zaterdag van start gaat.

Daarin klinkt het nieuwe solostuk Thin Air van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki als ode aan iedereen die compassie opbrengt in deze corona-crisis. Na deze viervoudige première zal het werk als estafette op tientallen festivals kriskras door Europa reizen en digitaal worden gedeeld.

Met het door Wonderfeel geïnitieerde Festivals for Compassion tonen Europese festivals hun hart vol compassie en solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door Corona en uiten dat in het delen van deze speciaal geschreven solo-compositie. Ieder festival is vrij in de keuze van instrument en uitvoerende wat resulteert in een unieke reeks vertolkingen. Oranjewoud Festival heeft de Friese trombonist Brandt Attema gevraagd om het stuk uit te voeren. Voor de bijbehorende videoclip is bewust gekozen voor de Ecokathedraal in Mildam als locatie. De groene, bijna sacrale sfeer van dit eeuwigdurende kunstwerk van Oranjewoudster Louis le Roy en het getwinkeleer van de vogels zorgen voor extra gelaagdheid.

Calliope Tsoupaki zegt over deze compositie: “Voor mij is deze tijd de culminatie van meerdere crises die we meemaken, zoals de klimaatcrisis of dat we er eindelijk van doordrongen zijn dat er institutionele discriminatie bestaat. Daar kwam de coronacrisis overheen. Ik heb nu het hele beeld, ik zie dat een ander tijdperk is gekomen. Daarin zit ook een vorm van lichtheid, want het leven gaat verder. Wij moeten onze menselijkheid opnieuw voelen en onze compassie voor elkaar. Daar gaat ‘Thin Air’ over. Het is ingewikkeld, maar daar gaat het mij om en dat ontroert mij.” (bron: het Parool, 17 juni 2020)

Na de uitzending op NPO Radio 4 neemt het Vlaamse radiostation Klara een dag later het stokje over. Inmiddels doen 42 nationale en internationale festivals mee. Uit Friesland zijn dit naast Oranjewoud Festival: Cityproms, Explore the North, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Into The Great Wide Open, Oerol en Welcome to the Village.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden