Nieuwe samenwerking restaurant Frisone Pazzo en Wijnschuur Heerenveen

HEERENVEEN - Italiaans restaurant Frisone Pazzo en De Wijnschuur Heerenveen bundelen sinds kort hun krachten. 

Hun passie voor goed eten en goede wijn komt samen tijdens uiteenlopende culinaire uitjes. Een Wijn & Spijsavond, een echte mannenavond, een Turijnse borrelmiddag. Zolang het maar een beetje 'pazzo' is. Groot Heerenveen nam een kijkje.

‘Frisone pazzo’ betekent vrij vertaald 'gekke Fries'. “En dat bedacht door een Groninger!”, lacht Bert Jonker luid. Bert Jonker, initiatiefnemer van restaurant Frisone Pazzo, is geboren en getogen in Groningen stad. Een 'stadjer' dus. Maar hij is inmiddels al heel lang verbonden aan Heerenveen en Friesland. Wat bedoelt hij met 'pazzo'?

Pazzo!

“Dertig jaar geleden kreeg ik voor het eerst Italiaanse kookles. Hier ontstond mijn passie voor de Italiaanse keuken. Maar ik dacht toch bij mijzelf dat het anders kon, een beetje gekker.” Wat kon er anders dan? “Alles! Het pand waar een restaurant in zit, een chef-kok die volkomen tegen de draad in denkt, mooie en eerlijke producten maar alles met een gekke inslag.”

Italiaans restaurant Frisone Pazzo zit sinds 2018 in het prachtige monumentale pand
van de vroegere Technische School aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen. “De chef-kok kookte heerlijk en werkte goed. Toch miste ik dat gekke, dat originele”, legt Bert uit. “Het paste niet helemaal in het concept. Toen brak begin dit jaar corona uit en wij sloten in maart de deuren. 'Hoe gaan wij dit nu doen?', dacht ik. Ik heb besloten de touwtjes zelf weer een beetje aan te trekken. We hebben nu een nieuwe chef-kok. En ik ken Laura. Zij is gek van wijn. En ik ben gek van eten. Als wij onze krachten nou eens gaan bundelen?”

In mei bespraken Bert Jonker en Laura van den Akker, wijnkenner en eigenaresse van De Wijnschuur in Heerenveen, het idee van Bert. Laura van den Akker had wel oren naar de plannen en wilde wel graag haar Italiaanse wijnen leveren aan restaurant Frisone Pazzo. Maar alleen als zij exclusiviteit kreeg. Dat kon. “Toen gaven wij elkaar direct een zogenaamde 'boks' en riepen: 'Pazzo'!”

Win-win situatie

“Deze samenwerking past zó goed”, vertelt Laura van den Akker. “Ik heb natuurlijk zelf al sinds negen jaar De Wijnschuur Heerenveen. In mijn winkel aan de Herenwal organiseer ik naast de gewone verkoop ook wijncursussen en proeverijen. Superleuk maar vanwege de grootte van de winkel kan dit alleen met kleine groepen. Nu kan ik dit in Frisone Pazzo organiseren. Een prachtig ingericht en ruim pand. Dit is echt een win-winsituatie, hier word ik heel blij van.”

Nadat in juni de deuren van de horeca weer open mochten, runt medewerker Loes met verve het restaurant. “Ik gaf haar een spoedcursus wijn en gaf haar ook wat tips over gastvrijheid”, vertelt Laura. “Bied gasten enthousiast en met een verhaal bijvoorbeeld een lekkere prosecco aan. En hierin ben ik best een zeikerd,” geeft Laura toe, “het moet wel goed zijn.” Maar Loes en haar collega's pakten alles direct goed op en merkten dat dit werkte.” “De sfeer was er weer”, vult Bert Jonker. “De chef voelde het, de mensen voelden het ook. Gasten mogen een leuke sfeer verwachten met goed, vers eten tegen een eerlijke prijs. Wij serveren een lekker driegangen menu voor € 33, maar je kunt ook van de kaart eten.” In dit ruim opgezette restaurant kunnen alle gasten in verband met corona op veilige afstand genieten van goed eten en lekkere wijn.”

Wijn & Spijs-avond

Onderdeel van de nieuwe samenwerking tussen Frisone Pazzo en Wijnschuur Heerenveen is een regelmatig terugkerende Wijn & Spijsavond. Op 11 oktober jongstleden was de aftrap en genoten vijfendertig gasten van vijf gangen heerlijke hapjes met bijpassende wijnen. “Het was een heerlijke avond uit met mijn vriendinnen”, concludeert deelneemster Carolien Koning. “Een absolute aanrader. Per gang vertelde chef Steven over de ingrediënten en uit welk gebied het kwam. Hierna volgde Laura, die uitlegde waarom ze voor een wijn had gekozen en waarom die wijn en het gerecht elkaar versterken. Bert, Steven en Laura zijn ook echt een aanvulling op elkaar.”

Mannenavond én vrouwenavond

Een ander idee uit de koker van Bert is een echte mannenavond. Waar denk je dan precies aan? “Aan mooie Italiaanse vleesgerechten. Bistecca alla Fiorentina. De bistecca is briljant door zijn eenvoud. Geen olie, geen kruiden, helemaal niets. Of Costata Ribeye. Met heerlijke, zware wijnen van Laura.” En wat willen mannen nog meer op een echte mannenavond? “Dit ís het gewoon! Wij mannen zijn niet zo moeilijk”, lacht Bert.

Vrouwen, wees gerust. Er komt ook een gezellige vrouwenavond, laat Bert weten. “Uiteindelijk gaan we ook een Turijnse Borrel organiseren”, zegt Bert. “De bar staat dan vol met kleine hapjes die mensen kunnen pakken. En Laura verzorgt natuurlijk de wijn. Een soort vrijdagmiddagborrel.”

Wat is er zo mooi aan de Italiaanse keuken? “De smaken, de eenvoud, de beleving, de kleuren”, somt Bert op. “Lang geleden stond Napels onder het bewind van een Spaanse koning. Pizzabakkers boden zijn vrouw Koningin Margarita een pizza aan met als topping slechts tomaat, mozzarella en basilicum. Precies de kleuren van de Italiaanse vlag. Je hebt niet veel nodig om het beste eruit te halen.”

“Waanzinnig mooie wijnkaart”

“En ik ben een groot fan van Italiaanse wijnen”, vervolgt Laura. In bijvoorbeeld Australië, Zuid-Afrika of Argentinië maken ze pas zo'n jaar of veertig wijn. Ook heerlijke wijnen, maar in deze landen uit 'de nieuwe wereld' is geen strenge wijnwetgeving. Hier mag alles. Wijnen uit Frankrijk of Italië moeten aan strenge regels voldoen. Ze zijn verfijnder en dit proef je direct. Voor Frisone Pazzo heb ik een waanzinnig mooie wijnkaart gemaakt waar ik heel trots op ben.”

Even geduld

Helaas moet Bert Jonker – wegens de tweede (gedeeltelijke) lockdown de deuren van restaurant Frisone Pazzo voorlopig weer enkele weken gesloten houden. De liefhebbers van de wijnen van Laura kunnen wel blijvend in de Wijnschuur terecht. Voor acht uur ’s avonds in verband met het tijdelijke alcoholslot. Hoe ‘pazzo!’ kan het lopen, door de corona. Ná deze tweede periode hopen Bert en Laura hun gasten een optimaal avondje uit te bieden met “een klein stukje Italië in Heerenveen.” Op de gepaste veilige anderhalve meter uiteraard.

Door: Renske Osenga