Nieuwe kroegbazen van Café De Knyp: “Wij willen dat iedereen zich hier thuis voelt”

DE KNIPE - Al jarenlang spookte het idee door hun respectievelijke hoofden om het café in hun eigen dorp De Knipe te kopen.

Kersverse eigenaar Arjen Popma vertelt: “Het hield me al tijden bezig. Het is een mooie kroeg en ik heb er altijd een goed gevoel bij.” Als tiener was Arjen vaak te vinden in café De Knyp. “Mijn vrienden en ik kwamen hier om een partijtje poolbiljart te spelen, te darten of voetbal te kijken. Voordat we op stap gingen naar Heerenveen, verzamelden we in het café. Dat was een mooie tijd.” Mede-eigenaar Geert Bosscher was minder vaak in het café te vinden. “Ik was serieus bezig met schaatsen en kwam alleen in het weekend patat en snacks halen. Maar ik ken natuurlijk de verhalen van Arjen.”

Arjen en Geert zijn beide geboren en getogen in De Knipe. Ze kennen elkaar al vanaf de lagere school. Hun ouders waren bevriend en de gezinnen gingen met elkaar op zomervakantie. Ze kennen elkaar dus goed, maar gingen wel elk hun eigen weg. Samen met zijn vrouw Annehil heeft Arjen (38 jaar) een tijdje in Heerenveen gewoond. Maar toen ze in De Knipe een bouwkavel konden kopen, grepen ze deze kans om terug ‘naar huis’ te gaan. Hun zoontje Jurre is dus een echte ‘Knypster’. Geert (37 jaar) woont met zijn vriendin Lisanne en hun beide kinderen, Finn en Tess, in Heerenveen, al staat hun huis bijna in De Knipe. Arjen en Geert hebben samen vier seizoenen in het eerste elftal van Read Swart gevoetbald.

Het moet maar doorgaan

“Minstens één keer per jaar hadden we het erover om het café te kopen, vertelt Arjen. In het begin niet zo serieus, maar we kregen steeds meer ideeën. Er was al enige tijd sprake van dat het café te koop zou zijn. “Toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken en Jan en Anneke (de vorige eigenaren) opgebeld,” gaat Geert verder. “We hebben met z’n vieren om tafel gezeten en enkele weken later kwam het telefoontje van Jan: ‘Het moet maar doorgaan’.” Een spannende tijd brak aan. De mannen hadden dan wel mooie ideeën, maar horeca-ervaring hebben ze niet. “Ik had hooguit twee of drie biertjes getapt.” zegt Geert lachend. “Ik tapte wel eens een biertje in de kantine van Read Swart op zaterdagmiddag, maar dat was het dan,” vertelt Arjen. “Patat bakken had ik nog nooit gedaan.”

Tijd om dat alles rustig te leren hebben de mannen niet. Als op vrijdagmiddag 26 juni het café opengaat, stroomt het terras snel vol. Het is prachtig weer en de schoolvakantie net begonnen. Het terras is ‘coronaproof’ gemaakt met extra grote tafels. Binnen is het aantal zitplaatsen beperkt en veelal gereserveerd door nieuwsgierige dorpsgenoten. Het is een topweekend, met als hoogtepunt de zondag. “Alsof heel De Knipe patat wilde eten,” lacht Arjen. “De keuken hing vol met briefjes met bestellingen.” Want het café heeft ook een snackbar. “Voor afhalen. Maar je mag het hier ook opeten.” vult Geert aan.

Een dorpskroeg, maar hipper

 

Al ruim 130 jaar staat er op deze plek een kroeg. De Knyp is daarom een echt dorpscafé. Met een biljart en een zaal met podium. Er zijn drie biljartverenigingen, een poolbiljartclub en twee kaartclubs. Ook de toneelvereniging en de Vrouwen van Nu maken gebruik van het café. “Wij willen dat iedereen zich hier thuis voelt,” zeggen Arjen en Geert. “Van de oudste biljarters tot de jongste jeugd. Iedereen is welkom!” Veel dingen blijven dus bij het oude. Maar de kroegbazen willen ook nieuwe klanten aantrekken. De Knypster jeugd fietst het café voorbij, op naar het centrum van Heerenveen. “Wij vinden het leuk wanneer de jeugd voor het stappen eerst gezellig bij ons komt. Een potje poolbiljarten of darten. Alle kroegsporten kun je bij ons doen.” Ook sport kijken behoort tot de mogelijkheden: voetbal, Formule1, wielrennen en schaatsen. Hiervoor is een extra scherm aangeschaft. Bij speciale sportevenementen gaat het café eerder open.

Voor het café ligt een groot terras. Ideale plek om een bakje koffie te drinken. “Er gaat een fietsroute door het dorp. Op een mooie dag komen hier heel wat fietsers langs.” zegt Geert. Het café heeft ook een zaal met podium voor vergaderingen en feesten. “Daar is behoefte aan, want de eerste afspraken staan al in de agenda,” aldus Arjen. “We gaan dus nog dit jaar de zaal opknappen.” Het cafégedeelte heeft al een opknapbeurt gehad. Het doet nu een stuk moderner aan, zonder de charme van een dorpskroeg te verliezen. “We willen het allemaal wat hipper,” zijn de beide kroegbazen van mening. “Naast het ‘gewone’ biertje, hebben we ook seizoenbier aan de tap. En schenken we nu zomerse mixdrankjes op het terras.” En alsof dat niet genoeg is, kun je via een App ook nog je eigen muziek regelen. “Dat slaat nu al aan bij de jeugd”, lacht Arjen.

 

 

 

Openingstijden Café De Knyp

Dinsdagavond vanaf 19.00 uur

Donderdag t/m zondag vanaf 16.00 uur

Aangepaste openingstijden bij grote sportevenementen en op aanvraag

Door: Hanny Durkstra