Nationaal Kampioenschap Horseboarding 30 september op Flaeijelfeest

Foto: Egbertje Siedsma

OUDEHORNE - Tijdens de 45e editie van het Flaeijelfeest op 30 september in Oudehorne wordt er een bijzonder NK gehouden.

Het Nederlands Kampioenschap Horseboarding vindt ’s middags plaats op het ringrijdersveld, waarbij iemand op volle snelheid achter het paard hangt en over het uitgestrekte veld vliegt. Spanning gegarandeerd, evenals unieke plaatjes.

Op een ‘vliegend’ skateboard achter een paard hangen?

In 2019 werd het eerste kampioenschap NK Horseboarding georganiseerd in Hattum. Deze sensationele sport is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk waar al sinds 2014 wedstrijden worden georganiseerd. In Nederland wordt deze sport nu ook enthousiast ontvangen. Vijf paarden, vijf ruiters en vijf boarders vormen samen een team als trio. De boarder staat op een mountainboard, dit is een soort skatebaord met terreinwielen, en wordt achter het paard aan getrokken over het uitgestrekte veld…..en dat gaat hard!

Verschillende ‘gates’ en meerdere ‘runs’

Paard, ruiter en boarder leggen een parcours af en moeten hierbij door verschillende ‘gates’, die afgebakend zijn door pionnen met ballen erop. Eén bal eraf betekent 2 strafseconden en een hele gate gemist betekent zelfs 10 strafseconden. Een wedstrijd horseboarding bestaat uit een aantal rondes zodat de teams meerdere kansen hebben om hun snelste tijd neer te zetten. Voor de toeschouwers is dit een ware sensatie om iemand met volle snelheid (snelheden boven de 30 km/puur zijn geen uitzondering), achter een paard te zien ‘vliegen’. Sjoukje Faber, coördinator van het ringrijterrein, vertelt enthousiast: “We hebben de afmetingen van het veld aangepast voor het NK Horseboarding. De deelnemers moeten niet uit de bocht vliegen want veiligheid gaat boven alles. Het veld is nu 80x100m en dat moet gaan lukken. Er hebben al meerdere wedstrijden plaatsgevonden en dit jaar vindt de finale van het seizoen plaats tijdens de 45e editie van het Flaeijelfeest. Voor toeschouwers is het een ware sensatie om naar te kijken want deze snelle, stoere en spectaculaire sport kent veel uitdagingen voor het gehele team.” Kortom: absoluut geen sport voor watjes dus! Wie wordt de winnaar van het Nederlands Kampioenschap Horseboarding? Voorrondes starten om 11.30 uur en de finale is om 15.30 uur op het ringrijdersveld.

Wat is het Flaeijelfeest

Het Flaeijelfeest is in 1976 begonnen als cultuurhistorisch evenement en trekt jaarlijks circa 30.000 bezoekers. Voor één dag wordt een openluchtmuseum nagebouwd waar het plattelandsleven anno 1920 wordt herbeleefd. Het dorpsplein, ouderwetse kermisattracties, schooltje, kruidenier, kapper, bank en kroeg worden nagebouwd. Maar ook de plaggenhut, melkfabriek, smid en het boerenwerk met de hand en paardenkracht mogen niet ontbreken.

Demonstraties, straattheater, shows zoals horseboarding, ringrijden, trekkertrek en NK Flaeijelen zijn allemaal gratis te bekijken. Entreeprijzen zijn vanaf €12,-, kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Voor liefhebbers van rijdend antiek begint om 10.00 een optocht van zo’n 4 kilometer met antieke voertuigen, waaronder stoomwalsen, antieke werktuigen voortgetrokken door paarden en ouderwetse tractoren. Deze optocht is gratis toegankelijk.

Meer informatie op www.flaeijel.frl