MUGA toont drie verschillende kunstenaars

HEERENVEEN - Museum Galerie Heerenveen, oftewel MUGA, toont tot en met 22 augustus werk van drie verschillende kunstenaars: Terri Brooks, Kees de Vries en Harmen van der Tuin.

De kunstwerken van Australische Terri Brooks refereren aan eigentijdse abstracte landschappen die hun essentie ontlenen aan de stedelijke omgeving, vooral aan haar gevels, patina, architecturale details en patronen en muren vol graffiti. Terri Brooks is geïnteresseerd in een natuurlijke manier van ‘mark making’, excessieve techniek vermijdend om vooral te focussen op de weergave van natuurlijke verweringsprocessen. De werken komen voort uit intuïtieve ‘mark making’ en herhaling waarbij ze een vrijwel neutraal palet gebruikt. Voornamelijk zwart en wit, symbolisch voor het sterke contrast tussen licht en schaduw in Australië.

Kees de Vries maakt zowel schilderijen als objecten van zout. Zout is één van de mooiste materialen die er te vinden zijn. Puur wit met de schittering van de zon. Reflecterend, zuiverend, minimalistisch, allerlei aspecten zijn van toepassing op zout. De resultaten zijn zowel groeiobjecten als stukken om aan de muur te hangen. Kees de Vries laat zout groeien als tafels, bekers, borden... een wonderbaarlijk proces met bijzondere resultaten. Abstracte objecten die vragen om ze met verhalen in te vullen.

Het onderscheid tussen formele en informele kunst wordt door Harmen van der Tuin als het ware opgeheven ten gunste van een nieuwe eenheid. Het idioom dat inherent is aan de denkwereld van de kunstenaar wordt gesublimeerd in kunstwerken die elementen uit de schilderkunst verbinden met een objectkarakter. Meer dan ooit is het werk van Harmen van der Tuin tijdloos en universeel. Schoonheidsbeleving en streven naar evenwicht en harmonie gaan verbindingen aan met het denken in fundamentele vormen, materie en kleurgebruik. Zo ontstaat radicale kunst die het contemplatieve karakter geen geweld aandoet.

Adres MUGA: Minckelersstraat 11, Heerenveen.