Mini Theater Friesland speelt ‘Toffe Jongens!’ over Heerenveen ‘40-‘45

HEERENVEEN – Het wordt niet ‘zo stil in mei’ als het aan het Posthuis Theater in Heerenveen ligt.

Waar het theaterseizoen normaal gesproken halverwege mei stopt en overgaat in de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen, blijven de voorstellingen in het theater dit jaar tot aan de zomervakantie doorlopen. Reden daarvoor zijn de wegens corona uitgestelde programma’s. Eén van die uitgestelde voorstellingen is ‘Toffe Jongens!’ van Mini Theater Friesland uit Heerenveen. Na de diverse coronabeperkingen en lockdowns zal ‘Toffe Jongens!’ nu op woensdag 4 mei om 21:00 uur, ná de Nationale Dodenherdenking, te zien zijn.

Theater na de Dam

De voorstelling van het amateurgezelschap Mini Theater Friesland maakt deel uit van ‘Theater na de Dam’. Overal in Nederland worden in dat kader op 4 mei om 21:00 uur voorstellingen gespeeld met als onderwerp de Tweede Weeldoorlog. ‘Toffe Jongens!’ is speciaal voor de regio Heerenveen gemaakt door Ineke de Vries, en wordt ook nog gespeeld op dinsdag 10 mei en dinsdag 17 mei, beide keren om 20:15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.posthuistheater.nl.

Bram en Johanna Tof

In2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Reden voor het Mini Theater Friesland om een toneelstuk te maken over Heerenveen in de periode 1940–1945. Ook in de regio Heerenveen waren er veel grote en kleine helden; mensen die met groot gevaar voor eigen leven Joodse medeburgers aan een onderduikadres hielpen. De voorstelling volgt het wel en wee van het Joodse echtpaar Bram en Johanna Tof in de oorlogsjaren. De Tof’s hebben als enig gezin de oorlog overleefd, wat te danken is aan de onderduikgevers, waaronder Joop en Teun Overdiep. Na de oorlog konden Bram en Johanna Tof in Heerenveen hun textielzaak weer openen. Het stuk volgt ook de onderduikgevers en enkele mensen uit het verzet. Het waren de ‘Toffe Jongens!' van Heerenveen.

Het stuk, geschreven en geregisseerd door Ineke de Vries uit Herenveen, wordt op de planken gebracht door een cast van vijftien amateurspelers, waaronder Albertina van der Wal en Jort Breeuwsma (de Tofs) en Ciska Spreeuw en Julian Veenstra (de Overdieps). De overige spelers hebben dubbelrollen.