Komend weekend opening van het cultureel seizoen in Heerenveen

Foto: Studio EHP

HEERENVEEN - Inmiddels is bij veel inwoners van Heerenveen wel bekend, dat de opening van het cultureel seizoen in september een gezamenlijk feest is onder de naam ‘Heerenveens UITfestival’. 

 

Dit jaar vindt de opening van het cultureel seizoen plaats in het derde weekend van september, en het wordt met elkaar een ‘Feanomenaal Heerenveens UJITfestival’, vol muziek, dans, verhalen, theater en beeldende kunst. Tegelijkertijd is er datzelfde weekend ook nog de gezellige Turfstekersmarkt en de sportieve Feanrun

De vier culturele instellingen in Heerenveen – het Posthuis Theater, Ateliers Majeur, het Heerenveen Museum en Bibliotheken Mar en Fean – hebben dit jaar meer dan ooit eensgezind de handen ineengeslagen om liefhebbers van muziek, dans, theater en verhalen een bruisend openingsfeest van het Heerenveens cultureel seizoen te geven. Onder de overkoepelende naam ‘Feanomenaal’ zetten de vier cultuurpartners gezamenlijk de schouders eronder om een programma te bieden voor jong en oud, vol creativiteit. Alle culturele activiteiten in dit festival zijn gratis toegankelijk.

Groeven uit Heerenveen

De muzikale aftrap van dit feanomenale openingsweekend is op vrijdagavond 15 september in het Amelius van Oenemaparkje tegenover het Posthuis Theater, ook wel het Parkje Achter de kerk genoemd. Hier treden achtereenvolgens vier bands op onder de noemer ‘Groeven uit Heerenveen 2023’.Alle vier bands hebben een connectie met het dorp. Te zien zijn het Mighty Small 4-tet, daarna Kwik, Kwek en Kuif, dan LOE en tot slot coverband BeautyKees. Wie zin heeft in een vrolijk muzikaal feestje op een sfeervolle locatie, kan hier volop genieten.

Parijse sferen en het Heerenveen-gevoel

Zaterdag 16 september kan het publiek zich in deze editie van Heerenveens UITfestival in Parijse sferen wanen. De Overkluizing lijkt dan op een soort Montmartre. Je kunt een karikatuur laten maken door een tekenaar en er klinken nostalgische Franse chansons door de luidsprekers. Verder is er straattheater in het centrum; kinderen kunnen knutselen, worden voorgelezen en kunnen experimenteren met toffe muziekinstrumenten; er wordt salsa gedanst in Franse sferen; er is een sfeervol, dromerig voorproefje van tentoonstelling ‘Nevels’; en je kunt wijn komen proeven.

Het Heerenveen-gevoel wordt versterkt doordat er speciaal voor deze gelegenheid vier nieuwe liedjes worden geschreven en gezongen, met als thema ‘Ús ferhaal’. De verhalen achter de liedjes werden door Sitta Bosman opgehaald bij verschillende inwoners van Heerenveen, die hun gevoelens voor het dorp met haar deelden. Sitta Bosman bewerkte de verhalen tot  de liedjes ‘Reedride’, ‘Meiinoar’, ‘D’r op út’ en ‘Rollaterclub’. Het zijn stuk voor stuk unieke nummers die het Heerenveen-gevoel weerspiegelen. Zaterdag worden in het parkje bij het Posthuis Theater ten gehore gebracht. Andere dans- en muziekpleinen staan die zaterdag op diverse plekken in het centrum: de Oude Koemarkt, het Gemeenteplein, en tussen de Sieversstraat en de Micnkelersstraat. Er treden diverse zangkoren op.

Experimenteren en creëren

De zaterdag begint om tien uur met een gezellig festivalontbijt. Gedurende de dag gebeurt er bijna te veel om op te noemen: Er komen ‘Leenfriezen’ vertellen; er is een ‘kinderplein’ met een FabLab van de Friese Bibliotheken, waar kinderen - en ook volwassenen - kunnen kennismaken en experimenteren met nieuwe technische snufjes, zoals de 3D-printer. Je kunt een lichtgevende 3D-led-ketting maken, en kennis maken met de lasercutter en de programmeertaal van bijvoorbeeld micro:bit.

Kunstroute  en Feanrun

Zaterdag is ook de dag van de jaarlijkse Turfstekersmarkt – met meer dan honderd kramen en zaterdag en zondag kun je ook de ‘Kunstroute Heerenveen’ doen. Kunstenaars in de regio openen twee dagen lang hun ateliers voor deze kunstroute.

Zondag 17 september is ook de sportieve afsluiter van dit ‘feanomenale’ weekend, met de zesde Feanrun, een loop over vier Engelse mijlen (6,4 kilometer) door Heerenveen. De start van de Feanrun is bij het Posthuis Theater; de finish is in het centrum. De Feanrun wordt georganiseerd in samenwerking met AV Heerenveen, gemeente Heerenveen en Regio Heerenveen ’n Gouden Plak. Zoals ieder jaar gaat de opbrengst van het evenement naar een goed doel. Dit jaar is de opbrengst van de Feanrun voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld kunnen deelnemen aan activiteiten op het gebied van sport en cultuur.

Verrassen, verbazen en verbinden

Met al deze activiteiten en belevenissen hebben de samenstellers van dit UITfestival één gezamenlijk doel. Ze willen mensen samenbrengen en ze trakteren op een gezellig, magisch, memorabel weekend waar van alles valt te beleven voor jong en oud. Een festijn waar iedereen een opgetogen gevoel aan overhoudt. Als feestelijk einde van een mooie zomer, maar ook om iedereen te verrassen, te verbazen en te verbinden, op weg naar een nieuw cultureel seizoen.

Voor meer informatie en het laatste nieuws kun je terecht op de website heerenveensuitfestival.nl.