Het Posthuis Theater droomt de zalen weer vol!

HEERENVEEN - Het Posthuis Theater in Heerenveen en 399 andere culturele instellingen en podia in Nederland dromen de zalen alweer vol. 

Wie droomt er mee? Het is “nog even volhouden”, volgens het RIVM en de regering, maar ergens begin mei zou het misschien weer moeten kunnen. Theaters en concertzalen zouden voorzichtig hun deuren weer kunnen openen, met een beperkt aantal bezoekers, die dan vooraf ‘negatief’ hebben getest.

Ook het Posthuis Theater in Heerenveen popelt om weer bezoekers toe te laten bij een uitgesteld theaterprogramma. Het afgelopen jaar zijn vrijwel alle geplande voorstellingen verplaatst – en een groot aantal moest ook worden geannuleerd, helaas – zodat het programma van mei 2021 tot en met mei 2022 boordevol zit.

Voor al deze voorstellingen kunnen in principe kaarten online worden gekocht, waarbij het maximum dan wel 50, dan wel 100, dan wel 380 is, afhankelijk van de actuele situatie rond het coronavirus. Alle voorstellingen zijn te vinden op de website www.posthuistheater.nl

JAN BEUVING

Maar liefst 400 podiuminstellingen in ons land, waaronder het Posthuis Theater, doen dit voorjaar mee aan ‘De Belofte – droom de zalen weer vol!’ Wat begon als een hoopvolle tekst, speciaal door Jan Beuving geschreven voor één theater, werd al snel omarmd door de gehele culturele sector en groeide uit tot een poëtisch statement voor alle mensen die theater een warm hart toedragen.

De column van Jan Beuving groeide uit tot een video, waar artiesten aan meewerkten als Hans van Manen (dans), Peter Pannekoek (cabaret), Soumaya Ahouaoui (toneel), Jaap van Zweden (muziek) en Simone Kleinsma (musical). Verder werd er samengewerkt met danser Uri Eugenio (LeineRoebana) en een viertal pianisten: Hannes Minnaar, Yang Yang Cai, Helena Basilova en Iris Hond. Zij spelen op vier vleugels een deel uit Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Regisseur van de video is Katja Akkerman.

De tekst van Jan Beuving gaat over de belofte van een lege zaal, waarin de magie van wat straks weer kan en mag sluimert. De 400 theaters, podia, producenten, impresariaten, academies, sectorinstellingen, festivals, koren, orkesten, dans- en theatergezelschappen kijken – met het publiek - reikhalzend uit naar dat moment.

400 VRIJKAARTEN

De sector belooft alvast 400 vrijkaarten voor de bezoekers te reserveren. Als straks de deuren weer helemaal open gaan, maakt het publiek kans om twee kaarten voor een voorstelling of concert te winnen. In een volle zaal, waarmee de belofte werkelijkheid wordt.

Wie mee wil dromen en kans op twee van die kaarten wil maken, kan terecht op de website www.droom-mee.nl . Op deze website is ook het videokunstwerk ‘De Belofte’ te zien.

De Belofte
(Tekst: Jan Beuving)

“Acteren is spelen met rook”, zei de grote acteur Han Bentz van de Berg ooit. En daarom is elke theatervoorstelling uniek: zodra het vervlogen is, komt dezelfde rook nooit meer terug. Geen applaus is ooit hetzelfde. Geen lach is gelijk. De zin die elke avond dezelfde woorden bevat, wordt geen twee keer eender uitgesproken. Nog nooit hebben twee noten precies even hard geklonken. De rook kringelt altijd anders. Precies dat maakt een lege zaal zo magisch. Want kijk naar een lege zaal, en je droomt haar vol. Een lege zaal herbergt, net als een leeg voetbalveld, een belofte. De geur van een lege zaal is de geur van de toekomst. Je hoeft maar te wachten, en er komt iets moois. Het afgelopen jaar waren onze zalen, noodgedwongen, leger dan ooit. En toch. Toch was het het jaar van de kunst. We herinneren ons allemaal de balkons waarop de Italianen Verdi zongen. Het we-zullen-doorgaan dat in Nederland aangeheven werd. Juist de kunst, die in de theaters zo weinig ruimte kreeg, heeft buiten de theaters ruimte gegeven. In huizen, in hoofden, in harten. Onze deuren zijn al maanden op slot, of hoogstens op een kiertje geopend. De zalen zwijgen. Maar hoe langer een zaal leeg staat, hoe groter de belofte wordt die in haar woont. Straks, als we weer mogen, dan wordt alles ingelost. Hier wordt straks de kunst gemaakt die ons door de volgende crisis heen zal helpen. De zalen zijn nu misschien leeg, maar wel belofte-vol. Wij zijn klaar om te spelen. Wij wachten - met u - op de rook.