Grand Bistro Hét Postkantoor opent haar deuren met nieuw concept: “Met vakmanschap willen wij onze gasten in de watten leggen”

HEERENVEEN - “Dit is Hét Postkantoor 2.0” verwelkomt mede-eigenaar Luberto Agricola mij in ‘zijn’ Grand Bistro. Hét Postkantoor op het Gemeenteplein in Heerenveen is gevestigd in een monumentaal pand uit 1871, dat eerst post- en telegraafkantoor was en daarna belastingontvangstkantoor.

Na een grondige verbouwing openden Geert Bosman, Luberto Agricola en zijn vrouw Reinata, tevens eigenaren van het naastgelegen ‘t Gerecht, hier in 2015 hun restaurant. Barman Jelle van Zanten, chef-kok Rutger Tjalsma en sommelier en gastheer Rishi Rao Gadepalli schuiven aan bij het interview en al snel blijkt uit alle verhalen hun passie voor vakmanschap. De sfeer in Hét Postkantoor is een mix van chique, industrieel en modern. Zelf omschrijven ze het als “Jaren twintig chique”; het moderne van nu in een rustieke en comfortabele sfeer. Zowel binnen, als buiten op het terras, zijn alle tafels gedekt met wit linnen en chique servies en bestek. Over alles is nagedacht, alles moet naadloos in het totaalplaatje van het concept passen. “Vooral Reinata houdt zich bezig met de styling, de menukaart en de aankleding. Hier is ze heel goed in”, vertelt Luberto.

 

Van tapas naar haute cuisine

 

Vaste gasten van Hét Postkantoor weten dat je hier heerlijke, kleine tapas-achtige gerechtjes kon bestellen van over de hele wereld. “Maar regelmatig kregen wij van gasten de vraag waarom wij eigenlijk geen hoogwaardige gerechten gingen aanbieden, met goede wijnen? In Heerenveen zijn al genoeg tapasrestaurants, terwijl een chique bistro, waar het ‘vakmanschap vanaf druipt’, ontbrak. In maart moesten wij ‘de tent’ sluiten vanwege de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden. Dat gaf ons de tijd om over de koers voor Hét Postkantoor na te denken, met als eindresultaat het besluit om ons concept aan te passen. Alle mensen daarvoor hadden wij al in huis. Zij werkten bij ’t Gerecht. Met hun vakmanschap en hoogwaardige producten willen wij onze gasten in de watten leggen”.

 

“Mensen meenemen op een spijsreis”

 

Sommelier en gastheer Rishi Gadepalli is een bekend gezicht uit Grand-Café ‘t Gerecht. “Ik werkte daar sinds 2013. De manier van werken bij ’t Gerecht sloot goed bij mij aan. De persoonlijke aandacht richting de gasten maar ook naar het personeel spraken mij aan. En dat je potentie wordt gezien. Hier word je beloond voor je goede werk. Het bedrijf biedt werknemers, door ze mogelijkheden te bieden om aanvullende opleidingen te volgen, ruimte om zichzelf te ontplooien. Op die manier haal je het beste uit jezelf.” Na zijn opleiding ‘Manager/ondernemer horeca’ in Drachten kon Rishi verder naar de Hogere Hotelschool. “Dankzij de brede insteek van deze opleiding kun je later veel kanten op. Maar ik wist al dat ik mij liever wilde specialiseren. Bij ’t Gerecht kreeg ik die kans. Ik volgde verschillende workshops en haalde mijn wijnbrevet. Mijn hoge eindcijfer was een extra motivatie om mij verder te specialiseren in eten en drinken. Ik ben naar de Academie voor Gastronomie gegaan van dr. Peter Klosse. Hij is een wereldberoemde smaakwetenschapper en vanuit zijn restaurant De Echoput in Hoog Soeren leerde ik alles over eten en drinken. Ik ben in 2019 geslaagd met lof, ‘passed with merit’ zoals het daar heet. Dat geeft mij een goed gevoel. Ik kan nu begrijpen wat ik proef en het theoretisch onderbouwen. Ik vind het mooi om mijn gasten al verhalend mee te nemen op een ‘spijsreis’, ze te vertellen over de achtergronden en de herkomst van de ingrediënten en de combinatie met wijnen om ze zo een totaalbeleving te bieden.”

 

Big Green Egg als passie

 

Keukenmeester Rutger werkte nog maar een half jaar bij ’t Gerecht. Hiervoor werkte hij jaren bij Vis & Meer in Woudsend. De Bourgondische Fries heeft door de jaren heen een passie ontwikkeld voor de ‘Big Green Egg’ barbecue en heeft deze expertise meegenomen naar de keuken van Hét Postkantoor. Hij werkt met mooie stukken ‘dry-aged’ vlees, verse vis en heerlijke groenten, die hij op een unieke wijze bereidt. “Afgelopen kerst kreeg ik van Rutger een zelf gegrilde rollade en een grillworst”, vertelt Luberto. “Nu moet je weten dat wij met kerst meerdere rollades krijgen van zeker niet de minste slagers. Maar zijn rollade en worst zijn veruit de lekkerste. Smaakverschillen zijn moeilijk uit te leggen, maar je proeft de passie, het ambacht.” De keuken in Hét Postkantoor is nu aangepast met twee Big Green Eggs. En op een aparte grill bereidt de keukenbrigade groenten voor vegetarische of veganistische gerechten vol smaak. “Dit is voor mij een droom die uitkomt”, glundert Rutger. “Ik mag met de Green Eggs werken en gasten écht verwennen. De keuken in ’t Gerecht was voor mij toch een beetje massaproductie. Vorige week heb ik gasten mee de keuken in genomen. Thuis hebben zij ook een Big Green Egg, maar zij waren zo verrast over de smaak hier, dat ze er meer over wilden weten. Wij laten dan graag zien waar en hoe het eten wordt gemaakt.”

 

‘Cocktail cowboy’

 

Barman Jelle van Zanten kan meepraten over een goed stuk vlees. Hij kwam begin dit jaar terug uit Australië, waar hij als heuse cowboy op een groot ‘catlle station’ werkte. Zijn specialiteit is bier en cocktails. Jelle is gepokt en gemazeld in de horeca. Ook tijdens zijn reizen stond hij overal achter de bar en leerde veel. Intussen hangt zijn cowboylasso achter de bar in Hét Postkantoor en vertelt hij zijn gasten graag over de smaken van bier. Op de tap staan zeven biersoorten en hij biedt achtenveertig soorten op fles. En met passie maakt hij zijn cocktails. “Een groot deel van wat ik doe is show. Maar al mijn handelingen zijn functioneel. Zo komen smaken beter tot hun recht en blijven cocktails langer op een goede temperatuur.” Zo maakt hij bijvoorbeeld zijn eigen ‘Frysian Mule cocktail’ met een scheutje jenever van de Weduwe Joustra. “Zo proberen wij mensen continue te verrassen”, voegt Luberto toe.

 

Eigen koeien

 

“Wij maken momenteel gebruik van biologisch vlees, maar na de zomer beginnen wij met onze eigen koeien”. Luberto woont met zijn vrouw in een woonboerderij in Easterlittens. “Onze buren zijn biologische boeren en wij gaan samenwerken. De kwaliteit van een dergelijk goed stuk vlees zie je en proef je.” Gasten van Hét Postkantoor krijgen aan tafel een plank getoond met hierop verschillende stukken vlees. De gastheer geeft uitleg over welke stuk vlees je ziet, hoe het bereid kan worden en men kan zelf het ‘grammage’ kiezen.

 

De horeca is door de coronacrisis hard geraakt. “Dat is pittig”, legt Luberto uit. “Maar wij hebben het gelukkig financieel op orde. Wij hebben nu het grootste en drukste terras in Heerenveen. De zon schijnt, dus het loopt gelukkig weer. Als het regent is het binnen wat rustiger, maar op de mooie dagen maken wij dat ruimschoots goed. Wij hebben vertrouwen in de toekomst.” “Ook omdat de samenwerking tussen het personeel goed is”, vult Jelle aan. “Wij zijn een vriendenclub, bijna familie. Wij kunnen heel direct zijn naar elkaar. Omdat wij stuk voor stuk het hoogst haalbare voor de gast willen, vatten wij dingen niet persoonlijk op.”

 

Anders dan anders

 

“Op vakantie in Zuid-Frankrijk kwam ik een olijfolie tegen”, vertelt Luberto. “Ik had nog nooit zo’n mooie olijfolie geproefd. Zo zacht, die smaak is werelds.” Bij de Broodplank die je van de kaart kunt bestellen, krijgen gasten nu een schaaltje met deze olie, een schaaltje ‘saltflakes’ en een paar teentjes knoflook met een miniraspje zodat je aan tafel zelf de lekkerste dip kunt maken voor het speciaal gebakken brood. “Dit is anders dan anders en die beleving is fantastisch.” De mannen praten zeker vijf minuten vol passie door over het broodplankje. Rutger laat mij de olie proeven en raspt onder mijn neus de knoflook. Het water loopt mij intussen al in de mond. Ik krijg een uitnodiging om die avond te komen proeven. Ik heb al met een groepje collega’s afgesproken, dus dat lukt niet, maar gelukkig mogen wij ook de cocktailbar uitproberen. Die avond schuif ik met mijn blije collega’s aan bij Jelle. Met flair ‘shaket’ hij de ene na de andere heerlijke cocktail voor ons. En wij genieten.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden