Friese passie In Frjemdling in Jeruzalem groot succes, in 2023 opnieuw op het programma

Foto: Simon Bleeker

HEERENVEEN - Het grote succes van de nieuwe Friese passie In frjemdling yn Jeruzalem, heeft de organisatie van Collegium Vocale Fryslân doen besluiten ook in 2023 twee uitvoeringen op het programma te zetten en wel op 1 en 2 april in de RK kerk in Heerenveen.

In frjemdling yn Jeruzalem, met als ondertitel De passy fan in sjenner (De passie van een ziener), is gebaseerd op alle vier evangeliën en ging op 8 april in Minnertsgea in première. Daarna volgden nog twee uitvoeringen in de RK. kerk in Heerenveen. De belangstelling was zo groot dat een aantal mensen moest worden teleurgesteld.

De kritieken waren lovend. Zo schreef Rudolf Nammensma van het LC: ,,Het resultaat is een lijvig lijdenswerk, waarbij het ingetogen karakter van de muziek prachtig samensmelt met de directe teksten.’’

Recensent Dingeman van Wijnen van het Friesch Dagblad: ,,Een evangelist, die in de persoon van Maarten Romkes werkelijk schitterend het verhaal vaart gaf, stilzette, aan de toehoorder meegaf. Een indrukwekkende Cristusfiguur, gezongen door rots in de branding Ben Brunt, die veel te doen had: in deze versie van het verhaal weerklonken alle zeven kruiswoorden.’’ 

Op Omrop Fryslân en NPO2 was, in de serie FryslânDok, de documentaire 'In frjemdling yn Jeruzalem, de passy fan in sjenner' te zien. 

https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslandok-fan-10-april-2022-1700