Foodfestival voor de derde keer in Bontebok

HEERENVEEN - Zaterdag 2 juli is er een groots evenement in Bontebok,  ‘de foarbereidingen binne  yn folle gong, en it programma is helemaal rûn’   

We spreken met de voorzitter Uppy Zwolle die al voor de 2e keer in het bestuur zit en nu met elkaar ruim 20 jaar het dorpsfeest organiseert, de laatste 6 jaar is hij voorzitter van de vereniging.   Naast hem zit Janny Postma,  12 jaar in het bestuur waarvan 8 jaar  penningmeester.

Janny:  ‘We zijn pas in februari begonnen met de voorbereidingen en dat hebben we afgelopen maanden ook geweten, er was en is nog ontzettend veel werk te doen, maar ik ben trots als ik zie hoe het programma er nu uit ziet.  Nog nooit heeft de vereniging  zoveel  activiteiten voor 1 dag georganiseerd’.

1 dag in plaats van een heel weekend feest

Hoe dat zit is lastig te omschrijven, het ligt aan de voorbereidingen en de opbouw van het Foodfestival  waardoor de organisatie geen andere mogelijkheid zag om dan toch alles maar op 1 dag te organiseren.  Door de corona zijn vastgeroeste tradities verleden tijd, de organisatie denkt in mogelijkheden.  Uppy zegt;  ‘as it net kin sa it moat don doche we t moai sa it wol kin en dus op ûs eigen manier’.  Dat het anders kan heeft de organisatie vorig jaar al laten zien, het evenement moest in juli coronaproef en aansluitend in oktober is er een bierfestijn georganiseerd vanwege de introductie van het Bontebok Bokbier.  “ it waard een hiel oar feest mar wot wiene  it twa machtig moaie feestjes’ aldus de voorzitter.

Dankzij een creatieveling het foodfestival

Het bestuur bestaat uit 7 leden, en elk heeft  zijn taken. In 2019 is het bestuur versterkt met een projectdesigner. Janny:  ‘Een creatieveling, ziet altijd ver vooruit en het ene idee is nog niet af of het volgende wordt aangekondigd.  Een enorme aanwinst voor onze vereniging, daarbij worden de mooiste ontwerpen voor flyers en aankondigingen gemaakt’.  Het was niet alleen de projectdesigner die erbij kwam, ook zijn echtgenote kon wel taken op zich nemen want ze werkten altijd al samen, inmiddels zijn ze al 3 jaar bij onze vereniging.  De vereniging heeft naast het bestuur ook commissies en vrijwilligers.

Klassieke brommer toertocht en een wandeltocht

Een van die commissies is de brommercommissie. De brommertoertocht is in de afgelopen jaren enorm gegroeid.   Janny:  “2 juli verwachten we  over de grens van 300 deelnemers,  vanwege de veiligheid  moeten we het nu anders aanpakken, je kunt alleen meedoen als je vooraf inschrijft in een bepaalde tijdsblok.  Hiervoor is de webshop www.bontebok2022.nl  in het leven geroepen.  In de webshop kun je starttijden kiezen tussen 10 en 13.30 uur.

Foodfestival en streekmarkt

Voor 2 juli zijn er 10 foodtrucks uitgenodigd die elk hun eigen specialiteiten hebben. Van Indonesisch street-food tot poffertjes en van heerlijk vlees van de grill tot complete maaltijden, het is allemaal aanwezig.

Het is een prachtig gezicht al die mooie uitgedoste rijdende keukens.  Flammküchen wordt bereid in een prachtige retro blauwe foodcaravan uit 1967. Vanuit een oude leger ambulance worden ambachtelijke gehaktballen gemaakt en diverse warme vega keukengerechten komen uit een Bedford Bedouin uit 1970.

Op de streekmarkt staan 18 ondernemers met diverse soorten ‘food’ maar ook non-food is aanwezig wat weer linkt aan het foodfestival. Een van de ondernemers met non-food is Terras en Cooking, zij komen met keukenhulpjes.  De Zuivelhoeve,  Stoerbrood,  it Swietebekje, Fruit-sap, Bontebok-bier  en de melkmeiden zijn slechts een kleine greep van de food ondernemers.

Podiumprogramma

Er zijn 2 podiums op het foodfestival, beide podiums zijn de gehele dag gevuld  met muzikanten, dans-acts en een workshop Djembé .

Het podiumprogramma begint om 11 uur met de muziekbende uit Gorredijk, jonge talenten vanuit de muziekschool die op een echt podium hun talenten komen laten zien.  Janny:  ‘We willen graag deze talenten een podium bieden, daar leent ons concept van het foodfestival zich uitstekend voor.  Eind van de dag komt de muziekzolder uit Wolvega met jonge talenten langs, zij hebben een popkoor en 2 jonge muzikanten die staan te popelen om een optreden te geven, daar gaat mijn hart sneller van kloppen, dat ik dat heb kunnen realiseren”.

Kinderactiviteiten

Deze dag kan niet zonder kinderactiviteiten. Ouders kunnen  naast een xxl zandbak zitten genieten van een hapje en een drankje en hun kroost vermaakt zich uitstekend in de zandbak. Kinderen kunnen jam maken bij het Bontebos en knutselen bij Jojo kinderfeestjes. En er zijn leuke spelletjes te doen.

Uppy tot slot: “wij fine it belangrik dot it in evenement is foar de hiele familje, en dot it sa ek belibbe wurd”.  Kortom kom allen genieten van het Foodfestival op 2 juli in Bontebok van 11.00 tot 20.00 uur, de toegang is gratis.

Vanaf 21.30 uur volgt een feestavond met Vangrail en DJ mr Beatz.