Floddermutsen en ondergoed: Museum Heerenveen toont de kleding van toen

Foto: Omrop Fryslân

HEERENVEEN - Niets verandert sneller dan de mode. In Museum Heerenveen is op dit moment de tentoonstelling 'Traditie in Textiel' te zien, met Friese kleding van vroeger, die anders het daglicht nauwelijks ziet.

Het museum in Heerenveen heeft meer dan 1.200 stuks textiel in de collectie. "En daar zijn nog niet eens de accessoires bij gerekend", zegt conservator Femke Knoop. "Het zit in dozen in het depot. Het wordt eigenlijk niet tentoongesteld, maar nu wel."

Knoop vertelt dat de expositie een grote verscheidenheid laat zien. "Het gaat van floddermutsen die iedereen wel kan van de streekdrachtfolklore, tot kostuums, jakken van zijde en poppenkleding. Soms met prachtige borduursels en details."

De kleding die mensen bewaren, zijn vaak de mooie, luxe kleding. De doopjurk en het trouwpak, maar niet de versleten broek of stopte sokken. Maar in de tentoonstelling van het museum zijn ook gewone stukken te zien, tot ondergoed toe.
"Je kunt het zo gek niet vergissen of het wordt bewaard. Wij hebben ook weer niet dure couturekleding, maar meer kleding van de normale mensen uit het dagelijks leven", zegt Knoop.

Bijzondere ontdekkingen

Zelf vindt Knoop een oud kostuum het hoogtepunt van de tentoonstelling, vooral omdat er ook een foto bij bewaard is. Op de foto staan twee vrouwen in dracht: een van die kostuums wordt bewaard door Museum Heerenveen.
"Dat is leuk: dat je niet alleen de kleren hebt, maar ook kunt laten zien wie het heeft gedragen. Dat was een mooie ontdekking. Het kostuum hoorde niet meer bij de dagelijkse klederdracht, maar werd nog wel gebruikt voor bijzondere gelegenheden."

Het pak van Tjaarda

Ook is er nog een pak van de voormalige eigenaar van Hotel Tjaarda in Oranjewoud, Andreas Willem Tjaarda (1882-1981). Van hem wordt ook een trouwfoto bewaard. "Het was een heel grote man, zo bleek. En de vrouw is getrouwd in een zwarte jurk, dat was nog heel gebruikelijk in Fryslân. Want dan had je ook meteen een jurk voor andere gelegenheden."

De kleding die het museum bewaart, kan niet meer gedragen worden. "Wij hebben de taak om het goed te conserveren. Het is 'not done' om je nog te dragen", legt de conservator uit.
"Textiel is kwetsbaar materiaal. Zijde scheurt bijvoorbeeld heel gemakkelijk. Dus het is een kwestie van een goede temperatuur en goede omstandigheden als het om vocht gaat. Je moet er zorgvuldig mee omgaan."