Expositie SPEELRUIMTE in de Wonderkamers te Nijeholtwolde

NIJEHOLTWOLDE - De Wonderkamers in Nijeholtwolde zijn een podium en een werkplaats voor beeldende kunst. Initiatiefnemer Sigrid Hamelink vraagt met enige regelmaat collega`s om bijdragen te leveren aan één of meer Wonderkamers. 

De kunstenaars die ze uitnodigt, zoeken een heel eigen weg.  In juli zijn dat keramist Bastiaan Postma en textielkunstenaar Almas Pieters. Hun werk begeeft zich tussen traditie en experiment. Ze scheppen beiden een eigen wereld, die tot stand komt zonder dogma`s .    Op een fantasierijke, speelse manier benaderen ze het  ambacht.  De liefde voor materiaal spat er van af. De exposanten putten rijkelijk uit de traditie, maar zonder de regels in acht te nemen. Hun eigenzinnigheid,  inventiviteit, rijke verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen leiden tot geheel eigen opvattingen en vondsten. Beiden hebben ze hun opleiding gevolgd aan de Kunstacademie in Kampen.

Bastiaan Postma  is bedreven in het draaien van objecten en boetseren van dierfiguren. Zijn draaiwerk oogt organisch en speels. Gebruikmakend van de vloeiende vormen van het draaiwerk, weet hij de plasticiteit van de klei optimaal te benutten en komt zo tot wonderlijke vormen, die desalniettemin zeer uitgebalanceerd zijn.  Door de frisse benadering van glazuur, waarbij pasteltinten en heldere kleuren elkaar aanvullen, wordt de ruimtelijkheid en plasticiteit versterkt. Bastiaan laat ook in zijn decoratietechniek, zijn eigenzinnigheid zien. Hij schildert met glazuur kleurige geometrische en organische lijnen en vlakken, met een sprankelend effect.  Zijn dierfiguren hebben stuk voor stuk een heel eigen karakter. Soms is hij natuurgetrouw, soms lijken de dieren van een andere wereld te komen. Vaak zijn ze ronduit grappig. Bastiaan is dit jaar 35 jaar werkzaam als keramist en woont in Kampen.

 Almas Pieterswoont en werkt in Nagele. Ze  is een materiaalfreak en liefhebber van huisvlijt uit oma’s tijd, met in het bijzonder een fascinatie voor draad/naald en textiel. Niet gehinderd door enige technische kennis bewandelt Almas gebaande paden op zoek naar nieuwe invalshoeken. Nietszeggende dagelijkse voorwerpen zijn voor haar ruwe diamanten. Begonnen als illustrator maakte Almas aanvankelijk collages. De collages werden al vrij snel  basis voor geborduurde kunstwerken, die niet zozeer illustratief, maar wel verhalend zijn. Vervreemding en speelsheid zijn de gemeenschappelijke deler van de  borduurwerkjes , met een formaat van 20 x 30 cm. Almas heeft een schat aan inspiratiebronnen en koppelt stripfiguren , anatomische afbeeldingen, folkloristiche elementen en primitieve kunst  aan elkaar.  Zo ontstaan er kleurrijke composities . Hun aantrekkingskracht zit hem vooral in de vitaliteit. Op het eerste gezicht oogt het werk vrolijk. Bij nadere beschouwing heeft het soms een duister randje en een ongerijmdheid, die ook aan outsider art doet denken.

Exposanten: Bastiaan Postma ( keramiek) en Almas Pieters ( boerduurwerken)

De expositie is te bezoeken van 3 juli tot en met 1 augustus van vrijdag tot en met zondag van 13.00 en 17.00 uur

Adres Wonderkamers: Heirweg 57, 8488 GM Nijeholtwolde.

Informatie over de expositie op www.sigridhamelink.nl