Expositie duo Jitske Bakker en Cathelijn van Goor in Galerie Getekend

HEERENVEEN - Vlak bij het Heerenveense station vind je galerie Galerie Getekend van Stina van der Ploeg. 

De galerie is gespecialiseerd in tekenkunst. De eenvoud, openheid en kwetsbaarheid van een tekening raken Stina. Binnenkort te zien: Jitske Bakker en Cathelijn van Goor (20-11 t/m 10-1). Jitske maakt met houtskool heel gedetailleerde denkbeeldige landschappen waarin de kijker met zijn blik kan ronddwalen. Cathelijn is geïnteresseerd in de snelheid waarin de wereld om ons heen verandert. Haar tekeningen zijn reacties op de vraag of technologische ontwikkelingen daadwerkelijk de vooruitgang opleveren die ze beogen.

Jitske Bakker

Jitske Bakker (Delft, 1982) studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Ze woont een werkt in Amersfoort. Haar werk was onder meer te zien in Nederlandse kunstinstellingen en musea en is opgenomen in diverse collecties.

Jitse Bakker tekent vooral met houtskool op papier. Met deze eenvoudige middelen maakt ze heel gedetailleerde denkbeeldige landschappen waarin de kijker met zijn blik kan ronddwalen. Afgelopen half jaar ontstonden ook werken waarin eerder bewerkt en gekreukt papier de basis vormt voor nieuwe ‘kreukel’landschappen.

Zelf zegt ze over haar werk: “Herinneringen aan bergwandelingen uit mijn vroege jeugd en het blijvende verlangen om te trekken en te ontdekken vormen de basis voor mijn denkbeeldige landschappen op papier. Hoewel de top vaak wel het doel was, werd ik vaak al betoverd door het niet weten wat er achter de volgende bocht zou komen, de hobbelige, kronkelende, voort-rollende uitzichten en rotsformaties bol van vreemde wezens die in het onderweg zijn aan alle kanten opdoemden. Er is een nog altijd voortdurende reis die ik maak in contact met het zachte, uitwisbare houtskool –of krijt.

Cathelijn van Goor

Cathelijn van Goor (Beverwijk, 1976) studeerde Tekenen en AVV aan de Hogeschool van Amsterdam en deed daarna de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ze in 1999 afstudeerde. Ze volgde diverse masterclasses en ondernam een aantal studiereizen onder meer naar China. Haar werk was te zien bij exposities in binnen- en buitenland en is opgenomen in museale- en particuliere collecties. Ze woont en werkt in Amsterdam.

Ze is geïnteresseerd in de snelheid waarin de wereld om ons heen verandert. Haar tekeningen zijn reacties op de vraag of technologische ontwikkelingen daadwerkelijk de vooruitgang opleveren die ze beogen. Met potlood en kleurpotlood tekent ze grillige soms haast abstracte landschappen, ontstaan uit haar zoektocht naar de manieren waarop de computer in staat is om de werkelijkheid te vertalen. Ze vindt hier onherkenbare vormen van de natuur en het landschap, waarbij de techniek nog niet in staat is om deze realistisch weer te geven. 

“Er is een groot contrast tussen het uiterlijk van de natuur en de vormen die deze inneemt in de vertaling ervan in de computer. Dit contrast gebruik ik om het idee dart de natuur moet wijken voor technologische ontwikkelingen te verbeelden ,“ zegt ze zelf over haar werk. 

De expositie is te zien van 20 november 2020 tot en met 10 januari 2021.

Adres: Stationsstraat 6, 8441 AX Heerenveen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden