Documentaire Reinier Paping in Posthuis Theater

HEERENVEEN - Op 18 januari 2023 is het precies 60 jaar geleden dat de twaalfde Elfstedentocht werd verreden, de zwaarste in de reeks tochten en daarom ‘de Hel van ‘63’ genoemd. 

De winnaar van deze editie, Reinier Paping, overleed op 20 december 2021 op 90-jarige leeftijd. Vlak daarvoor maakten documentairemakers Ramon Hoogerhuis en Evert Haagsma nog een persoonlijke documentaire over Reinier Paping. De filmdocumentaire is op 30 november te zien in het Posthuis Theater Heerenveen. Aansluitend aan de 45 minuten durende documentaire zal een nagesprek plaatsvinden. Een verdiepend gesprek en terugblik op de mens Reinier Paping. Samen met de makers en (sport)vrienden van Reinier Paping, waaronder Elfstedentochtwinnares Klasina Seinstra, sporthistoricus Marnix Koolhaas en goede vriend Johannes Boorsma.

Over de documentaire ‘Paping, zo vrij als een vogeltje’ 

De naam Reinier Paping staat geschreven in de gedachten en dromen van een groot deel van de Nederlandse bevolking. Als winnaar van de beruchte Elfstedentocht van 1963 hoort hij bij de Nederlandse traditie en cultuur. Iedereen kent hem als winnaar van, maar wie is Reinier nou echt? Welke momenten in zijn leven hebben ervoor gezorgd dat hij uiteindelijk de beruchte tocht ging schaatsen - en winnen - die de rest van zijn leven zou veranderen? Paping wordt in de documentaire gevolgd tot aan het moment van het inschrijven van de Elfstedentocht. Zo brengt hij onder andere een bezoek aan het pensionaat Saint Louis in Amersfoort en de ijsbaan van Kollum waar hij voor het eerst een langebaanwedstrijd reed. Ook vertelt hij uitgebreid over de liefde van zijn leven, zijn gezin en zijn drang om vrij te willen zijn. Momenten van passie, wanhoop, maar ook over verdriet. Momenten die ‘het vogeltje’ deden vliegen over het ijs.