De bijzondere landschappen van de Friese kunstenaar Reinder Ourensma in Galerie MUGA

HEERENVEEN - Kunstenaar Reinder Ourensma schildert op bijzondere wijze landschappen. Ruim dertig jaar verwerkt hij inmiddels op eigen minutieuze wijze het ongerepte oude, zwijgend aanwezige Keltisch Ierse landschap. 

Ook verschijnen er impressies van het Friese landschap, met name van het Waddeneiland Ameland.

De werken van Reinder Ourensma zijn helder, ruimtelijk en tegelijk poëtisch verstild. De kunstenaar wekt een gevoel van vervreemding van de over volheid van ons bestaan.

Ourensma weet in zijn schilderijen de schaars geworden stilte terug te winnen en brengt de kijker tot rust. Hij schept met zijn landschappen als het ware een verdediging tegen de smog, de stress en de chaos in ons leven. Hij maakt de toegang weer vrij tot de heilzame natuur, die we om ons heen en in onze gedachten bijna niet meer kunnen vinden.

Ourensma geeft de natuur haar plek terug. Maar hij doet meer dan dat. Zijn werk is doordrenkt van verborgen spiritualiteit, belichaamd in de aarde en in de lucht. Daarmee bezorgt hij zijn toeschouwers een mystieke, meditatieve ervaring.

Schilderijen van Reinder Ourensma waren buiten Nederland te zien in Florence, Dublin, Londen, Bristol, Edinburgh, Manchester, Singapore, Stockholm, Limerick, Gent, Knokke en Antwerpen.

De tentoonstelling is te zien van 4 december 2022 t/m 8 januari 2023 in Galerie MUGA in het gebouw van Museum Heerenveen en de toegang is gratis.