David Van Reybrouck met ‘Revolusi’ in Posthuis Theater

Foto: Frank Ruiter

HEERENVEEN – Op vrijdag 26 november om 20:15 uur organiseert Boekhandel Binnert Overdiep in Heerenveen samen met het Posthuis Theater een theatercollege van de Vlaamse auteur David Van Reybrouck. 

Het theatercollege vindt plaats in het Posthuis Theater, met toegang met een QR-code en een entreebewijs. De horeca van het Posthuis Theater is na 20:00 uur gesloten.

David Van Reybrouck (Brugge, 1971) is één van de meest toonaangevende en veelzijdige auteurs van zijn generatie. Hij schrijft zowel essays als proza, poëzie en theater. Met grote regelmaat mengt hij zich bovendien in het maatschappelijke en politieke debat. In 2010 verscheen zijn bekroonde en gekende boek ‘Congo, een geschiedenis’. In 2016 won David Van Reybrouck de cultuurprijs van de provincie West-Vlaanderen, nadat hij in 2014 al werd onderscheiden met de Gouden Ganzenveer, een Nederlandse literatuurprijs voor een persoon die van grote betekenis is voor het geschreven woord in de Nederlandse taal. 

Revolusi

In 2020 verscheen 'Revolusi'. Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan dit monumentale boek. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, maar met hoop.

De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks 'Revolusi' is het eerste boek dat de strijd los trekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.

Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de 'revolusi' bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden