Corona laat diepe sporen na in Friese cultuursector, schade Posthuis Theater drie ton

HEERENVEEN - Meer dan de helft van je inkomsten verliezen, vrezen dat je je theater moet sluiten, angst om weer aan de slag te gaan; de coronacrisis heeft een gevoelige klap uitgedeeld aan de Friese kunst en cultuur.

Dit blijkt uit gesprekken die Omrop Fryslân voerde met mensen uit de sector en een peiling die de Omrop hield onder een paar honderd cultuurmakers in onze provincie. Aan de vooravond van de start van het nieuwe culturele seizoen maakt Omrop Fryslân de balans op. 

Het omzetverlies is groot in de Friese culturele sector, blijkt uit de enquête. 80 % van de ondervraagden verliest tussen april en juni van dit jaar een groot deel van de inkomsten, 65 % zelfs meer dan de helft. Omrop Fryslân vroeg zo'n 600 Friese cultuurmakers naar hun ervaringen met de coronacrisis, de maatregelen en hoe zij hun werk en de toekomst zien. Ongeveer een kwart van de gevraagden werkte mee aan het onderzoek.

Ook voor de laatste twee kwartalen van 2020 geldt namelijk dat ongeveer de helft van de makers denkt dat hun inkomsten minstens gehalveerd zullen worden. Dit geldt voor zowel ZZP'ers als instellingen en voor verschillende disciplines. Van theater tot dans, tot beeldende kunst; iedereen wordt geraakt. Op 1 juni mochten theaters en musea weer open maar dat bracht nauwelijks verlichting.

Het Posthuis Theater in Heerenveen is tussen januari en juli 300.000 euro aan inkomsten misgelopen als gevolg van de coronamaatregelen. Dat laat de gemeente Heerenveen weten.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden