Aanstaande zaterdag 27ste editie van het Fries Kampioenschap Palingroken in Tjalleberd

TJALLEBERD - Aanstaande zaterdag 27 augustus staat Tjalleberd weer in het teken van het Fries Kampioenschap palingroken. Het kampioenschap wordt evenals voorgaande jaren weer gehouden aan “De Kluft”. 

Er liggen naast de fraaie wisselbokaal “De skiere iel”, ook aantrekkelijke geldprijzen voor de beste rokers klaar. 

In 1994 werd in het toenmalige café Ebbelaar te Gersloot door ‘paling liefhebbers’ Nico Ebbelaar, Jappie Heida, Thom Mercuur en Piet Visser aan de bar het idee geboren een officieel Fries Kampioenschap palingroken te gaan organiseren. Een geschikte locatie hiervoor leverde geen enkel probleem op. Immers café Ebbelaar was gelegen in het prachtige natuurgebied De Deelen, en wanneer men onder het genot van een alcoholische versnapering door de ramen van het café naar buiten keek, was de locatie in één oogopslag geheel te overzien.

Vanaf café Ebbelaar tot aan het voormalig tripgemaal en museum van Thom Mercuur bood de Hooivaartsweg uitkomst in deze. Omdat het de bedoeling was het evenement jaarlijks te laten terugkeren werd als (vaste) datum de vierde zaterdag in augustus gekozen.

Het evenement gaat om 12.00 van start en is gratis toegankelijk voor publiek. Op het terrein is een tent aanwezig voor de verzorging van de inwendige mens.