30 september ruik je het verleden bij 45e editie Flaeijelfeest!

OUDEHORNE - Dit jaar vindt de 45e jubileumeditie van het Flaeijelfeest plaats op 28, 29 en 30 september.

Vanaf 1976 jaarlijks gehouden, met uitzondering van 2 coronajaren en ondertussen een grote verhuizing wijzer. Aan de Buitenweg in Oudehorne wordt dit jaar voor de tweede keer het Flaeijelfeest gehouden waar naar verwachting 30.000 bezoekers verwelkomd worden. Door iedere editie te vernieuwen, maar vooral bezoekers te verrassen, blijft een bezoek aan dit openluchtmuseum in bedrijf een sprong naar het verleden mét een touch van het heden.

Husketonnen wagen geurend voorop in 45e Boerenoptocht

Op zaterdag 30 september start om 10.00 uur de gratis toegankelijke boerenoptocht bij de rotonde van Oudehorne en rijdt tot de rotonde van Nieuwehorne. De optocht is 4 kilometer lang en telt ruim 100 items zoals boerenwagens, rijtuigen, een 10 persoons Omnibus, koetsen, stoom, oude auto’s en tractoren tot de figuranten die de beroepen van weleer uitbeelden. Denk dan aan de husketonnen wagen, schoorsteenveger, skjirreslyp en de bakker op de fiets. De Ot en Sien figuren op oude rijwielen en de kinderen in Flaeijelkledij mogen ook niet worden vergeten.
De optocht wordt geopend door Aukje Hoekstra, zij was 45 jaar geleden vanaf het eerste uur, samen met haar man, bij de organisatie betrokken. De organisatie vindt het een eer dat zij als oud gediende de openingshandeling op bijzondere wijze wil verrichten.

NK, FK, wedstrijden, boelgoedveiling en meer

Na de boerenoptocht gaat het Openluchtmuseum anno 1920, verdeeld over ruim 11 voetbalvelden, aan de Buitenweg 1 in Oudehorne, open. Met ruim 450 vrijwilligers worden deze dagen mogelijk gemaakt en de verschillende commissies proberen ieder jaar iets nieuws te bedenken. Zo staat het bromfietsmerk Triumph bij de motoren centraal, is Hanomag het trekkermerk welke de boventoon voert en is er daarnaast ook weer een trekkertrek. Op het ringrijterrein wordt gereden om de Sulveren Flaeijel, afgewisseld met de finale van het Nederlands Kampioenschap Horsebording. In de boerenhoek worden de Fryske Kampioenskippen Seinemeane en Kunstdong struie weer georganiseerd en de animo is enorm! Het veld is zelfs vergroot. Vooral de toename van jonge deelnemers is opmerkelijk en dat biedt hoop voor de toekomst.

Nog nooit eerder op het Flaeijelfeest plaatsgevonden, maar dit jaar éxtra bijzonder is dat het Nederlands Kampioenschap vlegelen (flaeijelen) wordt gehouden tijdens het Flaeijelfeest. Vanuit de Stichting Flaeijelfestiviteiten doet ook een team mee, zij zijn zelfs gaan oefenen in Almelo, en nemen het op tegen verschillende teams uit heel Nederland.

Nostalgische kermis en Boerenboelgoed

Naast de Dorpsstraat met o.a. dorpskapper, het ouderwetse schooltje, de kroeg en kruidenier, is de nostalgische (gratis toegankelijke) kermis altijd een succes voor de jong en oud. De zweef, reuzenrad, ouderwetse luchtschommel, lachspiegels en draaimolen zorgen ervoor dat iedereen zich weer even jong voelt. De Boelgoedveiling om 15.00 uur mag ook niet ontbreken want ook dit jaar worden weer unieke, mooie, brocante items geveild zoals tuigage, koets, pony, zelfs een kanarie en een bontjas. Voor het eerst wordt er 5% opgeld berekend welke al in de verkoopprijs is verweven. Het Flaeijelfeest doneert deze 5% aan een goed doel.

Vermaak was er vroeger en dat is er nu. Denk dan aan de ludieke straattheateracts, waaronder acrobaat Noah bovenop de 6m hoge, flexibele lantaarnpaal, de Boer en Boerin op stelten, 2 olijke vissers op de hoge steiger en de diverse figuranten die ineens opduiken in de Dorpsstraat. Op het Dorpsplein is ook van alles te beleven met de Tjongerskotsloech en de DDF Crew met hun touwtjespring act inclusief acrobatiek, hiphop en turnmoves. Livemuziek is er in de grote tent met o.a. Griet Wiersma, Butterfly en op het dorpsplein met De Suskes. Tenslotte maken de bruine bonen met spek als warme maaltijd tussen de middag, deze dag compleet!

 

Meer informatie: www.flaeijel.frl