Bernier Hoekstra, voorzitter VV Heerenveen
"Het behalen van doelstellingen geeft een prachtig gevoel”

In het voetbalseizoen 2022-2023 zal het eerste elftal van voetbalvereniging Heerenveen de overstap maken qua speeldag. De bespelers van sportpark Skoatterwâld gaan van de zondag naar de zaterdag, iets waarin VV Heerenveen absoluut niet als enige vereniging gebruik van maakt. De KNVB maakte een horizontale overstap mogelijk waardoor je niet hoeft te starten op het laagste niveau. Voorzitter Bernier Hoekstra ziet de overstap met veel plezier tegemoet.

“Het is toch een belangrijk moment geweest met het oog op de toekomst", zegt Bernier Hoekstra. "Je merkt al meerdere jaren dat er een trend gaande is waarbij de jeugd steeds minder interesse heeft om te spelen op zondag en liever zaterdagavond de horeca bezoekt. Dan kun je als vereniging niet je ogen sluiten om maar per se op die zondag te willen blijven spelen. In het bestuur hebben we het besluit genomen om, zeker nadat de KNVB een horizontale overstap mogelijk maakte, nog één seizoen door te gaan op zondag want we zouden al eerder op zaterdag gaan spelen."

Nu moesten we alleen dit seizoen nog op zondag spelen want komend seizoen was de huidige regeling pas mogelijk. De selectie wilde dit zeker doen waardoor we nu nog spelen in de eerste klasse zondag en vanaf komend jaar dus op hetzelfde niveau op zaterdag.” 

Bestuur

Nadat Hoekstra halverwege het eerste decennium van deze eeuw in aanraking kwam met VV Heerenveen heeft hij meerdere functies bekleed. “In het begin bij de jeugdcommissie waar we met een aantal mensen de jeugd weer in de divisies wilden  hebben spelen. Na enkele jaren was dat gelukt en ik moet zeggen dat het behalen van zo’n doelstelling een prachtig gevoel geeft. Daarna ben ik via het bestuur in de functie van voorzitter beland. Een van de speerpunten van mijn functie, want ieder bestuurslid heeft bij ons zijn eigen afgebakende takenpakket, is het innoveren van ons sportpark. Buiten dat ben ik als voorzitter niet van elk klein voorval op de hoogte, maar als er een groter probleem is, dan bemoeien wij er als bestuur natuurlijk mee.” 

Nieuw sportpark

De voorzitter van VV Heerenveen kijkt niet voor niets reikhalzend uit naar het nieuwe sportpark. “De samenwerking met sc Heerenveen is een belangrijke. Wij zijn de op drie na grootste voetbalvereniging van Friesland en willen graag vooruitkijken. Zo hebben we bij drukke dagen wat de thuiswedstrijden betreft een enorme uitdaging qua planning. Inmiddels hebben we zelfs een betaalde kracht in dienst om dit allemaal goed te laten verlopen. Zowel sc Heerenveen als wijzelf zien dan ook de noodzaak om te kijken naar wat er kan worden aangepast. Komende periode worden daar nog stappen in gezet in ieder geval.” 

Jongste team

In de eerste klasse op zowel zondag als zaterdag spelen zeer gerenommeerde clubs met spelers die brokken ervaring hebben. Bij VV Heerenveen is dat, zeker dit seizoen, niet aan de orde. Hoekstra: “We hebben het over het jongste team aller tijden bij VV Heerenveen. Dat wil niet zeggen dat we elke wedstrijd onder doen voor de tegenstanders. Sterker nog, we voetballen soms ploegen echt ondersteboven. Er zit wel een kanttekening aan want we worden ook nog wel eens overrompeld door de ervaring van tegenstanders. Met Niklas (Tarvajärvi, red.) hebben we in ieder geval een trainer die perfect in onze visie van het opleiden van spelers past. Onlangs deden er gewoon twee jongens van zestien jaar mee en die konden zo mee op het niveau, prachtig om te zien.” 

Integratie

Waar het eerste elftal van zondag de overstap maakt naar zaterdag is er momenteel ook een zaterdagteam actief in de standaard klassen. Hoekstra: “Een team vrienden, die het leuk vinden om samen te spelen. Komend seizoen zullen een paar van deze jongens voor hun kans gaan bij de selectie. Anderen verkiezen om een stap terug te doen naar het tweede team en er zijn ook nog spelers die stoppen vanwege verschillende redenen zoals bijvoorbeeld een studie. Het is dus niet zo dat er allemaal wrok is vanuit het eerste zaterdagelftal van nu. De andere kant van de medaille is dat we een vereniging zijn en ook op zondag blijven er teams actief. Dit zijn echter teams die vooral voor de gezelligheid spelen en niet prestatiegericht zijn."


Toekomst

Voor Bernier Hoekstra, in het dagelijks leven directeur van Novatech in Heerenveen, is het duidelijk dat hij op termijn afscheid gaat nemen bij VV Heerenveen. “Je moet ook steeds verversen in een bestuur en ook in het kader. Hierdoor blijft de vereniging levendig. Vrijwilligers aan de club binden is een belangrijk item en daarin zijn we dan ook zoekende. Ik hoop dat ik na mijn aftreden kan zeggen dat het sportpark helemaal up to date is, dat de samenwerking met sc Heerenveen nog steeds goed is en dat de uitdagingen van het vinden van voldoende vrijwilligers dan helemaal verleden tijd is. Dat laatste zou wenselijk zijn want anders moeten er betaalde krachten worden ingehuurd en wanneer dat zo is dan kost het de leden ook weer meer contributie om lid te zijn van de vereniging. Tot nu toe kunnen we het gelukkig nog steeds bemensen,maar meer ruimte in het bestand van vrijwilligers zorgt ook voor meer rust in de organisatie.”

 

Tekst: Yoeri van Leeuwen
Foto's: Mustafa Gumussu