Zorg-Kinderboerderij Ten Woude: “Onze mee-werkers doen voornamelijk dingen die zij echt leuk vinden”

HEERENVEEN - Vier jaar geleden liepen drie zusjes met het idee rond om een zorg-kinderboerderij te beginnen. Nu is het dan eindelijk zover. Na enkele maanden hard werken is Zorg-Kinderboerderij Ten Woude een feit.

GrootHeerenveen ging afgelopen week langs bij Karin Brandsma en Gerrie van der Meer van de nieuwe Heerenveense dagbesteding voor mensen met een beperking. 

We zijn te gast in het hagelnieuwe pand van de dagbesteding, en de koffie is klaar. ”Wij werkten alle drie in de zorg met iedere een eigen specialisme”, begint Karin Brandsma haar verhaal. “Ik kwam vier jaar geleden op het idee van een zorg-kinderboerderij. Dit heb ik vervolgens besproken met mijn zusjes Gerrie en  Sanne. Na wat zoekwerk kwamen wij uit bij het dierenpark Ten Woude in Heerenveen.”

Rustige omgeving

Karin: “Ten Woude is een mooie rustige omgeving waar veel van de zaken die nodig zijn al aanwezig waren. Er volgde een gesprek met de gemeente en vervolgens was het afwachten. Al snel was er groen licht en konden wij beginnen aan het verwezenlijken van een droom.”

In maart van dit jaar gingen de werkzaamheden van start. Er werd een pand neergezet en een flinke tuin aangelegd. Halverwege mei was de zorg-kinderboerderij klaar. Zusje Sanne is inmiddels iets anders gaan doen. Frank Brandsma, de man van Karin, is erbij gekomen. Frank is al jaren lang shopmanager in een winkel. Op de zorg-kinderboerderij verricht hij allerlei hand- en spandiensten rondom het terrein, op de dagen dat hij niet in de winkel aan het werk hoeft.

Geen cliënten maar mee-werkers

Gerrie van er Meer: “We hebben veel dingen zelf aangepakt. We hebben bijvoorbeeld dagen staan schilderen en schuren. Ondertussen werd buiten de rioolaansluiting voor het pand aangelegd. Er stond een grootse opening gepland. Deze kon helaas door de coronacrisis niet doorgaan. Dit doen we natuurlijk op een later moment alsnog. Inmiddels zijn de eerste mee-werkers aan de slag gegaan op Zorg-Kinderboerderij Ten Woude.” Begeleidster Gerrie spreekt bewust over mee-werkers. “Wij noemen onze cliënten liever mee-werkers, dat klink net even wat vriendelijker.”

De zusjes zijn dolenthousiast over hun nieuwe werkplek. De omgeving is zeer divers. Er is een dierenweide, een speeltuin en een hertenpark. Daarnaast zijn er diverse vijvers met verschillende soorten eenden. De eerste groenten staan inmiddels ook al in de moestuin en her en der worden nog kleine klusjes afgewerkt.

Maatwerk

Karin: “Wij werken nu met drie mee-werkers. Dit kan prima binnen de regelgeving die momenteel van toepassing is door het coronavirus. Samen met onze mee-werkers zorgen wij voor het reilen en zeilen op de zorg-kinderboerderij. De dieren moeten gevoerd worden en hebben regelmatig een schoon verblijf nodig. Het park moet netjes gehouden worden; hierbij hoort bijvoorbeeld ook wat snoei- en opruimwerk. Verder zijn wij natuurlijk ook gastheer/vrouw voor alle bezoekers van het park. We vertellen graag over de dieren en andere interessante weetjes over het park.”

Hiernaast zijn er uiteraard nog veel meer werkzaamheden en activiteiten mogelijk op Zorg-Kinderboerderij Ten Woude. “Wij kijken bij onze mee-werkers naar wat zij willen en kunnen doen”, zegt Karin. “Vervolgens geven we dit vorm. Een stukje maatwerk dus. Waar er vraag is creëren wij aanbod. Onze mee-werkers doen dus voornamelijk dingen die zij echt leuk vinden. De één houdt van werken met dieren, de ander van tuinieren. En er moet op Zorg-Kinderboerderij Ten Woude natuurlijk ook wel eens een minder leuk klusje gedaan worden, bijvoorbeeld de afwas.”

Lammetje gered

We maken nog een ronde door het park langs de dieren en moestuin. Het is gezellig druk in het park. De eendjes worden gevoerd en ook de twee jonge biggetjes krijgen veel aandacht. Hier treffen wij ook de beheerder van het park. Deze is in dienst van de gemeente Heerenveen. Er is een nauwe samenwerking tussen de beheerder en de dagbesteding van Zorg-Kinderboerderij Ten Woude.

“Als je hier om je heen kijkt wordt je tocht verschrikkelijk blij. Al die prachtige dieren die een goed leven genieten met veel ruimte en aandacht. Daarnaast is het heerlijk om lekker in de buitenlucht te zijn met onze mee-werkers van de dagbesteding. Bij slecht weer doen we activiteiten binnen in ons prachtige pand. Hier houden ook onze pauzes en de lunch.”

Karin stopt nog even bij een drietal lammetjes. “Een lammetje is door mij van een wisse dood gered. Ik vond het dier steenkoud en in de steek gelaten in de weide. We hebben het de eerste weken met de fles gevoed. Ook dat hoort bij een zorg-kinderboerderij.”

Zorg-Kinderboerderij Ten Woude heeft nog plaats voor enkele mee-werkers op de dagbesteding. Op de website www.zorg-kinderboerderijtenwoude.nl is alle informatie te vinden.

Door: Dennis Stoelwinder
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden